Каузата на фондация Нашият Дом е България“ е възстановяване на

...
Каузата на фондация Нашият Дом е България“ е възстановяване на
Коментари Харесай

Фондация „Нашият Дом е България“ с нова кауза - възстановяване на старините на град Мелник

Каузата на фондация „ Нашият Дом е България “ е възобновяване на старините на най-малкия град в България - Мелник, като първата стъпка е издигане на каменните зидове на храмове св. Варвара, св. Никола, Пресвета Троица, манастира „ Пресвета Богородица Всецарица “, въздигане на Болярската къща, Конака и огромната часовникова кула, както и полагането на каменна настилка в източния завършек на града, където тя от дълго време липсва. 

 

Фестивалът „ ЖИВОТВОРЕНИЕ “, който се организира на 29 и 30 септември и чийто уредник бе патриотичната фондация и в частност нейният иделог родолюбивият юноша арх. Пламен Мирянов, имаше за цел да насочи вниманието на министъра на културата, Национален институт за недвижимо културно завещание, Камата на архитектите в България, Български народен комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места, Археологически музей Сандански и цялото сегашно и бъдещо държавно управление към болния за България проблем, който може да се дефинира като доста завещание и малко запазване.

 

Безмълвно удостоверение за времената на популярност и трагизъм в историята на блестящия в миналото град са старинните му къщи, църкви, крепостни уреди измежду голям брой каменни руини сред тях.  

 

Днес всички локални поданици и хора, приели Мелник надълбоко в сърцето си, копнеят всички негови славни старини да бъдат възкресени за нов живот от археолози, архитекти и реставратори.

 

На концертът „ ЖИВОТВОРЕНИЕ “ бяха показани красиви църковнославянски песнопения, патриотични песни, цитати от Свещеното писание в съпровод от струнен оркестър и пиано „ Кварто квартет и другари “, рецитал на класическа българска лирика, безконечни български песни, типичен пиеси, фолклорни песни и хороеграфии, както и възстановки на събития от християнската история, като борбата сред св. Константин Велики и Максенций, намирането на Честния и Животворящ Кръст Господен от св. Елена в Йерусалим, и полагането на честния пояс на Пресвета Богородица на болната императрица Зоя от патриарха на Константинопол през Х-ти век.

 

Фондация „ Нашият Дом е България “ даде новото име на  бившия стадион в град Мелник. Мястото беше кръстено „ АРЕНА ДИ МЕЛНИК “ - сцена за осъществяване на културни събития, фестивали и събори, за възпяване паметта на славното българско минало, въздигане актуалния български дух, просвещение и благовестие.

 

Фондация „ Нашият Дом е България “, дружно със съидейници архитекти, археолози, реставратори и локални поданици има за цел да пресътвори най-малкия град в модерна България в максимален културен център на християнство, архитектурно завещание и дух на възрождение.

 

Идеята за възстановяване на старините на град Мелник занимава мислите на идеолога на " Нашият дом е България " и патриотичен юноша арх. Пламен Мирянов. 

 

Мирянов взема драговолно концепцията още преди няколко години, а желанията си афишира обществено през 2021 година, когато бе заплатен за благотворителността си с наградата “Златно сърце ”. Той получава формалното самопризнание за своята активност в седмото издание на Годишните награди за щедрост и корпоративна обществена отговорност “Златно сърце ” за 2020 година Арх. Мирянов е отличен в категорията “Културни планове и национална еднаквост ”.

 

При приемането на оценката арх. Мирянов декларира: " Какво обръщение ни носи една полуразрушена черква? Какво ни споделят разгромените зидове на часовниковата кула и болярската къща, оставени на произвола на ерозията, в центъра на Богозидания град - Мелник? Църквата “Св. Варвара ” в Мелник стои в руини, църквата “Св. св. Кирил и Методий ” до Роженския манастир няма фасада, нито интериорно оформление, манастир “Св. Богородица Пантанаса ” е в руини, а има утвърден план за неговото запазване и отчасти възобновяване.

 

Господ постоянно ще разрушава материята, с цел да ревизира жива ли е духовната ни тъкан. Когато всички тези архитектурни културни наследства бъдат възобновени, най-малкият град на България ще притегля доста повече туристи, доста повече фотографи, историци… Ще бъде горделивост за нас. Ще ни обогатява! "

 

" Нека спасим времето. Нашето време. Нека го осмислим. Нека го изпратим във вечността. Защото Творецът, осенявайки ни със Своя Дух, ни е дал и правото на избор - да решим на кое време да присъдим тлен, и на кое - безкрайност. Ние притежаваме тази привилегия, тъй като сме Божии творения и в нас има елементи от Него Самия! Затова Който реши, дано ни поддържа в тази капания.

Нека опазим духа на славното време зад нас и дано сме положителни настойници на благовремието пред нас!

Благодарим ви! Бъдете благословени! ", прибавя още арх. Мирянов.

 

Фондация “Нашият Дом е България ” е основана от арх. Пламен Пламенов Мирянов, за който да съхранява и пресъздава историята на България, духовните ни полезности и просвета, е задача в живота. Той милее за възкресяването на българския дух и това е неговата мощна движеща мощ, която всеки ден го стимулира да твори и да основава неуморно.

 

С всички свои начинания фондация “Нашият Дом е България ” желае да доближи до сърцето на всеки един българин, да възкреси самочувствието му и да му напомни за какво да си българин, е освен горделивост, само че и чест, която би трябвало да носим с достолепие!

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР