Кацането на капсулата Орион“ край бреговете на Калифорния през уикенда

...
Кацането на капсулата Орион“ край бреговете на Калифорния през уикенда
Коментари Харесай

Програмата Артемис на НАСА тепърва започва

Кацането на капсулата „ Орион “ край крайбрежията на Калифорния през уикенда алармира за извънредно сполучлив завършек на лунната задача „ Артемида I “ на НАСА. Екипите в цялата страна обаче, са заети с подготовката на съоръжение и астронавти за бъдещите полети на програмата.

Експертите гледат данните от съвсем 26-дневната задача, която стартира с излитането на ракетата Space Launch System от галактическия център „ Кенеди “ на 16 ноември, само че подготовката за идващите стадии на програмата – Artemis II, III и по-късно, продължава.

Следващият полет на програмата е плануван да води астронавти до Луната с сходен полет като този на Артемида I, само че без да кацне на повърхността. Това се чака да стане преди края на 2024 година

Междувременно „ Артемида III “ се възнамерява като основен полет, който ще върне двама души на лунната повърхнина за първи път от последната задача „ Аполо “ през 1972 година Ако всичко върви по проект, това може да се случи още през 2025 година.

В постройката на KSC Operations and Checkout капсулата Orion, предопределена да лети с Artemis II и екипаж от четирима астронавти, се сглобява и тества от техниците на Lockheed Martin.

Европейският сервизен модул на Artemis II, който обезпечава зареждане и задвижване на „ Орион “, дойде в KSC от Германия предходната година. В момента инженерите работят за довеждане докрай на топлинни и електрически контролни описи.

Изградената от United Launch Alliance втора степен за SLS, известна като Interim Cryogenic Propulsion Stage, също се приготвя в оборудванията на галактическата станция на компанията в Кейп Канаверал, след което тя ще бъде трансферирана на KSC за интеграция с ракетата SLS, незабавно щом други елементи дойдат в постройката за сглобяване.

Други хардуерни детайли, които приключват SLS, като главната степен и странично инсталираните твърди ракетни бустери, към момента се приготвят за доставка до KSC надлежно посредством шлеп и релса. Центровете на НАСА в Луизиана и Мисисипи вземат участие в подготовката на тези сегменти.

За Artemis III в това време главната конструкция на галактическия транспортен съд Orion, също е в KSC. Екипите приключиха тестването на пломбите на кораба по-рано тази година. Съвсем неотдавна секцията за мотори на Artemis III дойде също в KSC. Тя се намира в долния завършек на ракетата SLS и е проектирана да бъде хазаин на четири съществени мотора RS-25 от галактическата совалка.

След като всички елементи са в KSC, постройката за сглобяване на галактическите кораби, ще подредят ракетата и по-късно ще употребяват мобилната установка, с цел да я разпрострат, с цел да подложат 39B за тестване и в последна сметка за политане.

Когато Orion наближи Земята предходната седмица, НАСА разгласи, че е финализирала контракта си с Boeing за произвеждане на повече съществени степени за ракетата SLS, която в този момент е най-мощната в света. Съгласно контракта SLS Stages Production and Evolution Contract, НАСА съобщи, че са отпуснати спомагателни 3,2 милиарда $ за продължение на индустриалните стадии за Artemis III и IV.

Договорът включва и доставка на материали за главните стадии на Artemis V и VI; обезпечаване на по-мощния Exploration Upper Stage за тези мисии; и инструментална екипировка и инженерна поддръжка.

„ Финализирането на този контракт удължава индустриалните действия и подготовката за бъдеща работа до юли 2028 година “, се споделя в известие на организацията. „ Като част от контракта, НАСА може да поръча до 10 съществени стадия и общо осем проучвателен горни стадия, с цел да поддържа бъдещи задачи за проучване на дълбокия космос “.

Преди оповестяването на контракта предходната седмица, Boeing към този момент работеше по 212-футовата съществена сцена за Artemis II. След като бъде приключена, тя ще бъде превозена от галактическия център Stennis на НАСА в Мисисипи до KSC посредством шлеп. Тази интервенция би трябвало да се извърши преди края на идната година.

Според основният контрольор на организацията, общите разноски за програмата „ Артемида “ се чака да доближат 86 милиарда $ до 2025 година.

Но не става въпрос единствено за Boeing. SpaceX и нейната система Starship също вземат участие. НАСА избра спускаемият уред Starship, кадърен да транспортира астронавти от лунна орбита до повърхността на Луната при Артемида III. Това значи, че създаването на идващото потомство транспортно средство на компанията в Starbase, Тексас, ще би трябвало да се приведе в тясно сходство с времевите линии на НАСА. В настоящия си тип SpaceX се надява да лети със Starship на първия си орбитален полет по някое време през идната година.

Ако всичко върви по проект за Artemis III, SLS ще пусне капсула Orion от KSC с двама астронавти на борда. Те ще се срещнат със Starship в лунна орбита, ще се скачват, ще се трансферират на транспортното средство, след което ще го смъкват на повърхността.

След сполучливия свършек на Артемида I в неделя, чиновници на организацията потвърдиха, че първият екипаж от астронавти, които ще летят на задача II, евентуално ще бъде разгласен някъде при започване на идната година.

„ Знаехме, че желаеме да изчакаме тази задача … с цел да се уверим, че това е триумф “, сподели пред кореспонденти Ванеса Уайч, шеф на галактическия център „ Джонсън “ на НАСА в Хюстън, Тексас. „ Все още има някои неща, които би трябвало да бъдат научени, когато върнем галактическия транспортен съд във Флорида. Ако всичко към момента „ върви “ и всичко наподобява добре, тогава нашият проект е да назовем екипажа при започване на 2023 година “

Artemis II е задача която ще продължи от 8 до 10 дни, ще включва екипаж от четирима астронавти, които ще летят към Луната, преди да се върнат на Земята. Трима от тях ще бъдат астронавти на НАСА, а четвъртият ще пристигна от Канадската галактическа организация.

Ако е сполучлив, планът ще проправи пътя за други две министър председатели – първата жена и първият цветнокож човек – да вървят по лунната повърхнина след Аполо 17 през 1972 година Полетът на „ Артемида III “ се чака някъде преди 2030 година

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР