Катрин Весоловски, Колкото по-емоционални са събитията - като войни и

...
Катрин Весоловски, Колкото по-емоционални са събитията - като войни и
Коментари Харесай

Най-големите фейкове на 2023 година

Катрин Весоловски,

Колкото по-емоционални са събитията - като войни и рецесии, толкоз повече подправени вести обикалят из мрежата. През 2023 година от тях имаше премного. Появиха се обаче и някои изключително странни фейкове, за които припомняме тук:

1. Не, това видео не демонстрира по какъв начин Володимир Зеленски играе белиденс

Откакто през февруари 2022 година Русия атакува Украйна, из мрежата гъмжи от подправени вести и за двете страни. Много постоянно основната цел на клеветническите акции е украинският президент Володимир Зеленски. В случая за едно видео се твърдеше, че демонстрира по какъв начин Зеленски сякаш танцува белиденс в стеснен златист костюм. Разследването на Дъждовни води сподели, че става дума за по този начин наименуван " дийпфейк ", в който лицето на украинския президент просто е инсталирано на друго тяло.

 feik2.png

2. Не, Швеция не провежда шампионат по секс

На тази въдица се хванаха много интернационалните медии: Швеция оповестила секса за спорт и даже провела състезание. В " новината " се твърдеше, че на това състезание двойките щели да вършат секс в границите на до шест часа, с цел да се види кои са най-хубавите.

Това изказване не дава отговор на истината, сподели инспекцията на Дъждовни води. Всъщност един огромен шведски вестник беше писал, че притежателят на верига от стриптийз клубове, човек на име Драган Братич, подал заявление за оповестяването на секса за спорт. Но шведската спортна федерация отхвърлила това още през май.

3. Не, виралната фотография на използвани презервативи, които сякаш се чистят и продават за нови, не е от Кения

На този кадър се виждат десетки фотоси на презервативи, които наподобяват, като че ли са изпрани. В редица постове във Facebook се твърдеше, че шестима кенийски студенти били задържани поради това, че продавали употребявани презервативи, потвърждавайки, че са нови.

Проверката в интернет сподели, че през 2020 година в действителност 324 000 презерватива са били почистени и продадени наново, единствено че това се е случило не в Кения, а във Виетнам. Работата била свършена не от шестима студенти, от една дребна виетнамска фабрика.

4. Не, тази рентгенова фотография не демонстрира жива хлебарки в гръдния панер на човек.

" В една държавна болница в Кения са създали рентгенова фотография на пациент и са му споделили, че в гръдния му панер има жива хлебарка ", писаха през май 2023 консуматори на Facebook и приложиха сякаш достоверната рентгенова фотография на гигантска хлебарка в човешки гръден панер. Професионалната инспекция на фотографията сподели обаче, че тя е обработена с фотошоп.

 feik3.png

5. Не, семената от чия не лекуват диабет.

В мрежата се въртят от ден на ден видеа, в които " лекари ", основани с изкуствен интелект, раздават здравни препоръки. В едно от тези видеа се твърдеше, че семената от чия лекуват диабет. То се популяризира ендемично в обществените мрежи. Фалшив обаче се оказа освен " лекарят ", само че и съветът му. Да, няколко проучвания демонстрират, че семената от чия може да окажат някои позитивни резултати върху здравето и даже да имат антидиабетично деяние, само че и дума не може да става, че те лекуват диабет.

6. Не, на тази фотография Джо Байдън не носи памперс.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е на 81 години и постоянно ще чуете, че е прекомерно възрастен за тази работа. През юни 2023 в няколко страници се появи фотография, на която Байдън коленичи, а под облеклата му стърчи памперс. Професионалната инспекция демонстрира обаче, че фотографията е манипулирана. Вярно е, че през юни 2023 Байдън се препъна на гала на Академията на военновъздушните сили на Съединени американски щати, само че не е носел никаква пелена. Десетки видеоклипове от събитието го потвърждават.

 feik4.png

7. Не, тази инфлуенсърка в ТикТок не е осъдила родителите си, тъй като е родена без нейното единодушие.

ТикТок звездата Кас Тийз още през 2022 снима видео, в което твърдеше, че ще съди родителите си, задето е била родена без нейното единодушие. В друго видео по-късно даже съобщи, че е спечелила делото. През ноември предходната година това изказване още веднъж обиколи света, а видеото беше гледано 3,5 милиона пъти. Тиктокърката твърди, че в този момент родители ѝ трябвало да ѝ заплащат по 5000 $ месечно като обезщетение. Мнозина ѝ повярваха, само че това в действителност беше ирония: акаунтът на Кас ясно е обозначен като язвителен.

8. Не, няма доказателства, че един американски аероплан, липсващ през 1955 година, още веднъж се е появил 37 години по-късно.

През 1955 година един аероплан, който изхвърчал от Ню Йорк, липсващ без диря – и ненадейно кацнал в Маями, Флорида 37 години по-късно. Тази " вест " обиколи безброй Facebook сметки. Фактчекърите на " Франс Прес " обаче потвърдиха, че тази история не е вярна. Данни, че сходен аероплан в миналото е изчезвал от въздушното пространство няма, а самата " вест " първо тръгнала от американски тривиален вестник, прочут с това, че разгласява измислици.

9. Не, подводницата " Титан " не е била открита без екипаж.

Трагичната вест тогава обиколи света: петимата пасажари, потеглили на подводна случка към потъналия " Титаник ", починаха в своята дребна подводница. Социалните мрежи напряко прегряха от известия, в едно от които се твърдеше, че подводницата " Титан " е била открита празна - доказвал го сякаш един скрийншот от Си Ен Ен.

Нашето изследване потвърди, че това неистина. Фалшифицираният скрийншот демонстрира напълно друг дизайн и цветове от настоящите, които новинарската медия употребява. Освен това на фотографията не е " Титан ", а различен батискаф на име " Циклоп 1 ". Във подправената вест имаше и още няколко по-дребни грешки.

 feik5.jpg

10. Не, " Динси " не е премахнал замъка на Пепеляшка.

През ноември един уеб страница популяризира изказванието, че развлекателният парк " Дисни Уърлд " в Орландо, Флорида от през днешния ден за на следващия ден премахнал фамозния розов палат на Пепеляшка. Това изказване беше публикувано и от видео в ТикТок, гледано над милион пъти. И в двата случая обаче още веднъж става дума за ирония, както демонстрира инспекция в публицистичното каре на упоменатия уеб страница. Освен това в случай че човек потърси настоящи фотоси от развлекателния парк, незабавно ще види, че розовият палат си е там.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР