Католическият свят посрещна Великден по-рано от православния, като равносметката по

...
Католическият свят посрещна Великден по-рано от православния, като равносметката по
Коментари Харесай

Рекордни пари за шоколад и яйца похарчиха на запад за католическия Великден

Католическият свят посрещна Великден по-рано от православния, като равносметката във връзка с разноските след празника е рекордно повишаване на два продукта - шоколадът и яйцата. И двете са обичайни за трапезата в западния свят, а цените им безусловно " скочиха до небесата ", написа AP. Причината за това се крие в четири страни.

Около три четвърти от какаото в света, което е главната съставна част на шоколада, се създават от какаови дървета в Гана, Кот д`Ивоар, Нигерия и Камерун. Какаовите дървета порастват единствено наоколо до екватора и са изключително чувствителни към измененията във времето. През последните месеци обаче тези четири страни бяха обхванати от мощни сезонни прашни ветрове от Сахара, които блокираха слънчевата светлина, нужна за растежа на бобовите шушулки.

През предходния сезон пък проливни дъждове способстваха за разпространяването на болест, причиняваща изгниване, а доста аграрни производители упрекват изменението на климата за неприятната годишна продукция. След като износът от Кот д`Ивоар, най-големия производител в света, понижа с една трета през последните месеци, международната цена на какаото внезапно се увеличи. Фючърсите на какаото се удвоиха от началото на годината. Оттам се покачиха и цените на дребно.

Голямото търсене на шоколад по Великден донесе огромни облаги за огромните компании за сладкарски произведения, които трансферираха нарастването на цените на какаото върху потребителите, които не се отхвърлиха от обичаните си шоколадови произведения.
 Снимка 663026
Източник:

Близо до исторически върхове бяха и цените на яйцата. Това е по този начин, тъй като световният пазар е под напън поради разпространяването на птичия грип, високото търсене и растящите разноски на фермерите.
 Каква е цената на агнешкото от плантация и в магазина и задоволително ли ще са българските агнета за търсенето за Гергьовден
Каква е цената на агнешкото от плантация и в магазина и задоволително ли ще са българските агнета за търсенето за Гергьовден

Вносното месо е с малко по-ниски цени, само че качеството е друго, разяснява шефът на Асоциацията на овцевъдите Cимeoн Kapaĸoлeв пред Money.bg

Каква е обстановката у нас ?

Рекордно повишаване на обичайните за българската софра на Великден козунак, яйца и агнешко месо тази година няма, като цените са близки до миналогодишните, сподели инспекция на Money.bg. Като цяло, по-голямата част от българите пазарят в магазините, само че пораства и броят на хората, които с цел да спестят пари, купуват директно от животновъдни ферми.

" Малко преди Великден, при покупки от фермите цените " на едро " са 8-9 лв/кг живо тегло, а " на дребно " (1-2 агнета) са 10-12 лв/кг живо тегло ", съобщи за Money.bg Cимeoн Kapaĸoлeв, който е cъпpeдceдaтeл нa Haциoнaлнaтa oвцeвъднa и ĸoзeвъднa acoциaция, ĸoятo e нaй-гoлямaтa бpaншoвa opгaнизaция в ceĸтopa нa живoтнoвъдcтвoтo y нac.

Подобни са били цените на агнетата живо тегло и предходната година за Великден и Гергьовден.

Това значи, че и в магазините в страната цените като цяло са близки до миналогодишните. Наблюденията демонстрират, че в магазинната мрежа средната цена на 1 кг агнешко месо е към 26-27 лв..
 Скъп Великден: В Съединени американски щати ще боядисват... картофи
Скъп Великден: В Съединени американски щати ще боядисват... картофи

Цената на яйцата е извънредно висока надалеч освен в България
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР