Като трудна определи европейският посредник на диалога между Белград и

...
Като трудна определи европейският посредник на диалога между Белград и
Коментари Харесай

Без напредък на диалога между Белград и Прищина в Брюксел



Като " сложна " дефинира европейският медиатор на разговора сред Белград и Прищина Мирослав Лайчак днешната среща в Брюксел сред президента на Сърбия Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти.

По думите на Лайчак тази среща е била показателна за много другия метод на двете страни за нормализиране на връзките посред им.

" Вследствие на това съвсем не постигнахме прогрес ", добави Лайчак и заяви, че Вучич и Курти ще се срещнат още веднъж през септември:

" За нас, Европейски Съюз, е значимо да подчертаем, че европейското бъдеще за Сърбия и Косово зависи от нормализирането на техните връзки. Затова чакаме двете страни да работят дружно, с цел да преодолеят наследството от предишното и да разрешат всички проблеми, пред които са изправени ".

Междувременно пред сръбската национална телевизия президентът Александър Вучич съобщи, че с Албин Курти не е допустимо да се реализира каквото и да било съглашение. Вучич заяви, че е получил обвинявания в троен геноцид против албанците, първият от които бил още през 1878 година в Лесковац, Вранье и Куршумлия.

Курти от своя страна уточни, че още при започване на срещата е предложил план на съглашение от 6 точки като мирна декларация сред Сърбия и Косово. Вучич обаче го отхвърлил даже без да го прочете. Косовският министър председател изрази неразбиране за какво Сърбия не жела да се изправи очи в очи с предишното си.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР