Като своя голяма грешка бившият премиер Бойко Борисов отчете факта,

...
Като своя голяма грешка бившият премиер Бойко Борисов отчете факта,
Коментари Харесай

Борисов: Кунева беше грешка

 Като своя огромна неточност някогашният министър председател Бойко Борисов регистрира обстоятелството, че е дал образованието на съдружен сътрудник и даде обещание повече да не го прави, в случай че работи в идващия мандат в коалиция. " Когато дадох МОН на Кунева, Фандъкова три месеца не ми приказва ", оплака се водачът на ГЕРБ по време на кръгла маса за образованието във Велико Търново.

 Според Борисов една от работещите ограничения за справяне с неграмотността, е принудата да вървиш на учебно заведение. " Ако би трябвало служител на реда ще ревизира за какво детето не върви на учебно заведение, а обществените ще стопират всички помощи на фамилията. Нека ни обвинят, че принуждаваме някого да учи. И майка мен като учителка ме е принуждавала, когато ми се играе футбол на поляната, да изучавам. Каква подготовка, в случай че не можеш да четеш. Тази думичка " насила " за мен не е неприятна ", сподели експремиерът. 

 Другата политика е за професионалното обучение и дуалното образование.  " Иска ми се и да отделим едни 120-130 милиона лева за учебните заведения, които нямат физкултурни салони. Нека децата ни да са умни и здрави. Ще кажете, строихме зали. Ама вижте по какъв начин се радва народът. И Герджиков, и Корнелия Нинова се радват на Григор Димитров там ", изясни Борисов. Той сподели, че като съберат повече пари от контрабандата, ще създадат и салоните. Лидерът на ГЕРБ разяснява, че средствата за двойното нарастване на заплатите на учителите са факт. Борисов акцентира, че тази година в бюджета са планувани 230 млн. лв. за нарастване на възнагражденията на педагозите, само че добави, че с цел да скочат двойно, са нужни към 350 млн. лв. на година. Той е безапелационен, че единствено от битката с контрабандата в допълнение в държавния бюджет са влезнали 4,7 милиарда лева за две години.

 „ За месец януари държавното управление е отчело близо милиард остатък в бюджета. На база на сметките върху това, което правихме две години и три-четири месеца, това може да стане. По мои калкулации можем да съберем от контрабандистите близо милиард. Ако не се разбутат системите, тези средства ще се генерират “, сподели Бойко Борисов.

 Той добави, че до момента нарастването на учителските заплати е било невероятно поради отговорностите на държавното управление. „ През 2015 година 3,7 милиарда лв. отидоха за КТБ, без да ги усети народа. Това са двойните заплати за още три години, на учителите. През 2016 година заплатихме на Москва и Вашингтон 2-3 милиарда лв. живи пари на данъкоплатеца, за тези големи необезпечени планове „ Марица 1″ и за “Марица 3 “, тъй като преди нас държавни управления са угаждали или на Вашингтон, или на Москва. Това са заплатите за още три години напред. За наслада през 2017 година нямаме да плащаме, само че излиза, че за тези две години сме разплатили 6,2 милиарда лв., без да ги усетите от джоба си. Трябва ли да вършим същите неточности? Чух още веднъж поръчки за „ Бургас – Александруполис “, за „ Белене “, посочи Борисов.

По време на кръглата маса специалистът в Комисията по образованието на ГЕРБ Милена Дамянова осведоми, че минималната работна учителска заплата от 600 лева след покачването би трябвало да стане към 900 лева Председателят на учителския профсъюз Янка Такева пък разгласи, че съществува дефицит на училищен фрагменти. През 2016 година са се пенсионирали 9000 педагози, от които по-късно 6000 са се върнали назад в школата, тъй като се оказало, че след тяхното овакантяване няма кой да преподава. Такева похвали държавното управление на Бойко Борисов, че е съумяло да отдели тази година 223 млн. лева от бюджетните средства за обучение.

Инфо: www.glasove.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР