Като се позовава на становището на Съда на Европейския съюз

...
Като се позовава на становището на Съда на Европейския съюз
Коментари Харесай

„Невидимата заплаха“, дошла от Брюксел

Като се базира на мнението на Съда на Европейския съюз от 2021 година, съгласно което Европейски Съюз може да ратифицира Истанбулската спогодба, даже в случай че това не бъде направено от всички негови страни членки, Европейският парламент гласоподава присъединението на Европейски Съюз към документа. Ратификацията ще стане с квалифицирано болшинство, а не с единогласие.

България, Латвия, Литва, Чехия, Словакия и Унгария не са утвърдили документа. Българският Конституционен съд през 2018 година одобри, че в Конвенцията са застъпени правни концепции, свързани с понятието " пол ", които са несъвместими с съществени правила на Конституцията на Република България.

Въпреки това, откакто мине през Съвета на Европейски Съюз, Истанбулската спогодба ще стане наложителна за всички страни-членки, включително и за България.

Налице е казус, който на практика не регистрира, че жителите на България, Литва, Латвия, Чехия, Словакия и Унгария не са съгласни с положения, залегнали в документа. Противопоставянето е поради метода, по който посредством Конвенцията се легализират понятия, като да вземем за пример посоченото в чл.4 точка „ в “: „ пол “ значи обществено построени функции, държания, действия и характерности, които несъмнено общество счита за подобаващи за дамите и за мъжете.



„ Невидимата опасност “ от прецедента е, че в Брюксел превъзходство вземат федералистките възгледи, а хора, които се дефинират като последователи на са решени да постановат вижданията си без разискване и като пренебрегват демократичната воля на европейски жители, несъгласни с сходни трендове.

Не такава е концепцията за градежа на единна Европа – единението, заложено в основите на Европейския съюз, се опира на ценене на особеното мислене и многообразието на традициите. Отклоняването от тези правила основава чувство за сходство на някогашния соцлагер.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР