Швейцарският рапър Немо спечели Евровизия 2024 с парчето си The

...
Швейцарският рапър Немо спечели Евровизия 2024 с парчето си The
Коментари Харесай

Швейцария спечели Евровизия, сблъсъци между полиция и демонстранти помрачиха финала

Швейцарският рапър Немо завоюва " Евровизия " 2024 с парчето си The Code. Финалът на песенния конкурс, който се организира в шведския град Малмю, бе засенчен от пропалестински митинг и конфликти с полицията.

Немо завоюва състезанието с " извънредно персонална ария " за това, че е небинарен човек (непринадлежащ към двата пола), както я дефинира Франс прес. Така Швейцария победи в състезанието, белязан от несъгласия, изключително във връзка с присъединяване на Израел.

" Надявам се, че този конкурс може да продължи да предизвиква мира и достолепието на всички ", сподели 24-годишният реализатор, който събра 591 точки. Малката алпийска страна за трети път печели влиятелния конкурс, отбелязва Агенция Франс Прес.

Докато в залата се излъчваше победител, около нея полицаи качваха стачкуващи в многочислените полицейски камионетки - относително необикновена сцена в скандинавската страна. Повече от стотина стачкуващи развяваха палестински флагове и скандираха лозунга: " Свободна Палестина! ". Някои носеха куфии, увити към главите им.

Наложи се полицията да разпръсне множеството, като използва сълзотворен газ. Опитите на полицията бяха главно в посока на това да изтласка стачкуващите назад към площада, на който беше позволен пропалестинският протест.

" Разпръснаха сълзотворен газ в лицето ми, бутаха ме ", сподели пред Агенция Франс Прес 26-годишната демонстрантка Сара Бо, показвайки зачервените си очи. Сред протестиращите беше и активистката за климата Грета Тунберг, само че тя се държа внимателно, отбелязва организацията. Тунберг и членовете на нейната група седяха в кръг, заобиколени от полицията.

В следобедните часове през вчерашния ден към 5000 души минаха в спокойно шествие през града, в който живее по-голямата част от шведското население от палестински генезис, с цел да стачкуват против присъединяване на Израел в песенния конкурс - годишна среща на европейски попзвезди, която има за цел да се издигне над политиката.
 Шведски служители на реда арестуват през днешния ден стачкуващ по време на митинг в Малмьо против присъединяване на Израел в
Шведски служители на реда арестуват през днешния ден стачкуващ по време на митинг в Малмьо против присъединяване на Израел в " Евровизия "
Снимка: БТА/Johan Nilsson/TT News Agency via AP
Макар и основан за честване на европейското разнообразие и основаване на въодушевление, надалеч от политиката, тазгодишният конкурс е с политически нюанс поради протестиращите в интернет и по улиците на Малмьо против присъединяване на еврейската страна в състезанието, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР