Като се има предвид сложният исторически, политически характер и характера

...
Като се има предвид сложният исторически, политически характер и характера
Коментари Харесай

Балканите през 2023 г.: Далеч от превръщане в безопасна зона и все по-контролирани от Запада

Като се има поради комплицираният исторически, политически темперамент и характера на сигурността на Западните Балкани, остава въпросът за проучване на трансформацията на този район в спектъра от спор към общественост за сигурност. Европейски Съюз съставлява главният външен мотор на тези пътища на промяна, само че ролята му в тези процеси остава несигурна. Косово и Република Сръбска са сериозните точки. Ключовият въпрос е: Какво ще се случи на Балканите през 2023 година?

Според портала " Балканска мрежа за сигурност ",тероризмът е опасност за всички жители в света и района, само че не той е преобладаващият проблем за сигурността в балканския район, а съветската военна инвазия в Украйна.

Важността на медиите

Фалшивите вести са световен проблем, както и инфодемията, т.е. изобилието от информация, която постоянно е ненадеждна и даже погрешна. На Балканите, заради ниските стандарти на медийно отразяване и ниската медийна просветеност, този проблем има мощни последствия. Наличието на професионални медии, които отразяват въз основата на обстоятелства, и медийната просветеност на популацията са доста значими фактори за вътрешната непоклатимост на обществото.

Западно съдействие с района

По отношение на това какво ще се случи през 2023 година порталът показва, че войната в Украйна ще продължи да оказва мощно въздействие върху сигурността на тази част на Европа и на целия континент.

От друга страна, районът е претрупан с въпроса за Косово, политическите несъгласия в Босна и Херцеговина, както и противозаконната миграция и изключителните обстановки. Има очаквания, че духът на разговор и засилената ангажираност на Вашингтон и Брюксел ще доведат до смяна по отношение на актуалната обстановка. Що се отнася до незаконната миграция, всички страни от района могат да работят доста повече дружно по този въпрос.

Както написа " Балканска мрежа за сигурност ", напрежението в Северно Косово и комплицираната обстановка в Босна и Херцеговина не са от през вчерашния ден. Необходим е либерален разговор от всички страни с по-силен ангажимент на Вашингтон и Брюксел, с цел да се откри дълготрайно решение, което ще донесе непоклатимост, стопански разцвет, унищожаване на границите и интеграция в Европейски Съюз допустимо най-скоро за целия район.

Високото равнище на взаимност, показано от всички в района по време на предишните пагубни пожари, би трябвало да бъде формализирано посредством двустранни, районни, механизми на Европейски Съюз и НАТО. Същото важи и за граничния надзор, битката с проведената престъпност и корупцията. Много значими са и взаимните военни учения. Фактът, че всички страни от района към този момент са дейни в тази област, е доста насърчителен. След началото на войната в Украйна, заради комплицираната външнополитическа ориентировка на " четирите стълба " сред Вашингтон, Брюксел, Москва и Пекин, Сърбия разгласи мораториум върху присъединяване в интернационалните военни учения. Но това не е стабилно за Сърбия в дълготраен проект. Тя би трябвало да възвърне сполучливото военно съдействие с районен съд Македония и с други страни в района.

Модернизиране на въоръжените сили

Целият район поставя спомагателни старания за модернизиране на въоръжените сили. Това е напълно естествено поради поетите задължения в границите на НАТО и новата действителност на сигурността в Европа след съветската военна инвазия в Украйна.

Това важи изключително за Румъния, България и Унгария, които географски са на контактната линия с войната. Гърция извършва доста амбициозна стратегия за модернизиране на своите въоръжени сили. Сърбия също модернизира своите въоръжени сили.

Всички тези модернизации са главно резултат от упоритостта за осъществяване на отговорностите и проектите, произлизащи от участието в НАТО или военния неутралитет в тази ситуация на Сърбия, укрепването на личния индустриален потенциал и софтуерна база, укрепването на външнополитическата позиция посредством покупки от стратегически сътрудници, а в някои случаи и по маркетингови аргументи.

Прогнози на балкански анализатори за района през 2023 година

Според военният анализатор от БиХ Неджат Ахатович, обстановката със сигурността в района е доста неприятна.

" Това, което се вижда от ходовете, които се вършат е, че с изключение на към този момент откритото съветско въздействие в Босна и Херцеговина, две страни-членки на НАТО и Европейски Съюз се борят за надзор над Босна и Херцеговина. А точно, Хърватия и Унгария отдавна се състезават коя от двете страни ще има повече въздействие върху Милорад Додик и по този метод ще реализира районно владичество, с цел да управлява номинално пространството за сигурност в БиХ и да наложи този надзор като форма на премерване на личните въздействие както в района, по този начин и измежду съдружниците от НАТО ", сподели той.

Същият модел на напън и шантаж се ползва от Москва посредством Белград към Прищина, която се пробва да наложи решение съгласно Брюкселското съглашение. Прищина няма проблем с подобен напън от Москва.

Кривата на геополитическите придвижвания в района явно набра скорост след съветската експанзия против Украйна и изключително след последните събития, при които за Руската федерация става все по-трудно стопански да устоя на войната в Украйна. От друга страна, всички страни от Европейски Съюз търсят своето одобряване и заемане на допустимо най-хубави изходни позиции, откакто войната в Украйна краткотрайно или дефинитивно завърши, посочи Ахатович за " Локално ".

Благодарение на спора в Украйна, заради неконтролираното подсилване на съветското въздействие, сподели той, Западните Балкани се трансформират в зона на огромно доверие, обект на медийни и политически операции в интерес на Руската федерация, чийто агитационен разказ влиза в посока на война с НАТО, което трансформира и ЕУФОР и КФОР в законни военни цели, като се има поради, че те не са обект на член 5 от Атлантическия контракт.

За разлика от други анализатори в района, Ахатович счита, че ключът към стабилността на Западните Балкани е Босна и Херцеговина, чийто суверенитет е заплашен от 1992 година, както и Украйна от 2014 година

" Засега Косово държи твърдо своя суверенитет под надзор, до момента в който в БиХ Република Сръбска се държи като страна в страната, което Прищина заобикаля с нежеланието да стартира процеса на основаване на Общността на сръбските общини. Босна и Херцеговина, дружно с Черна гора, са изправени пред по-голям риск от спор. Докато е в Косово, НАТО има мандат да поддържа мира, т.е. де факто обстановката на място, където сега няма разделяне на суверенитета, сподели анализаторът.

На въпрос какво ще се случи идната година в региона на сигурността в района, Ахатович счита, че сигурността на Европа ще бъде застрашена.

" Ако се има вяра на съветските медии, Руската федерация води война против НАТО, а към този момент не против група неонацисти в Киев. Що се отнася до Западните Балкани, аз персонално се опасявам повече от лековерие, рисковани комбинаторики и недоумение на обстановката в този район от страна на Запада. А точно на Сърбия се дава прекалено много място и внимание, като се чака, че ще смени страната. Дълбочината на съветското въздействие в Сърбия не е задоволително разбрана. Сърбия е доста мощното, добре въоръжено и национално стимулирано дясно крило на Кремъл в Европа, ръководено от Путин, и техният най-верен съдружник с по-плаха поддръжка от Хърватия и Унгария в това отношение. Затова настоящето дрънчене на оръжия към Косово въобще не би трябвало да учудва. Следват БиХ и Черна гора, несъмнено не безусловно в този ред, акцентира военният анализатор.

Косовският анализатор Албинот Малоку сподели за " Локално ", че Западните Балкани от дълго време минават от предизвикателство към предизвикателство.

" Причините може да са разнообразни, само че главната е неналичието на визия на Европейския съюз за това пространство. Липсата на визия оставя поле за навлизане на сили, които не желаят стабилността и просперитета на Балканите. В резултат на това имаме подправени вести, бомбени закани и война. Европейският съюз би трябвало да спре да бъде неопределен към всичките шест страни от Западните Балкани ", изясни Малоку.

Според него несправедливата военна експанзия на Руската федерация против Украйна има своите последици по цялата верига на живота освен на размирните Балкани, само че и в света.

" Ситуацията със сигурността не е постоянна, съдружникът на Русия Сърбия има фундаментален интерес от тази неустойчивост на Балканите. Сърбия не оставя на мира Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, само че и Северна Македония. Напрежението, подбудено в северната част на Косово, непрекъснатата опасност от обособяване на Република Сръбска в Босна и Херцеговина, политическата неустойчивост в Черна гора имат общ знаменател и това е Сърбия. А от всичките шест страни от Западните Балкани единствено Сърбия няма интерес да се причисли нито към НАТО, нито към Европейския съюз ", сподели анализаторът.

Едно е несъмнено - Западните Балкани не са на прага да се трансфорат в безвредна зона.

" Когато Европейският съюз конкретизира европейската вероятност на Балканите, тогава можем да приказваме за непоклатимост. Вярвам, че източникът на непоклатимост на Балканите би бил, в случай че всички страни бяха част от НАТО. Като част от този механизъм тогава ще има политическа непоклатимост, сигурност и икономическа непоклатимост ", уточни Малоку.

Експертът по сигурността Джевад Галияшевич сподели от своя страна, че обстановката на Балканите е извънредно сериозна, тъй като " това, което назоваваме Западни Балкани, е просто група от нестабилни и не изключително значими страни ".

Според него без значение от степента на интеграционните процеси и резултатите, реализирани от техните марионетни държавни управления, тези дребни страни, като остатъци от в миналото значимата и велика Югославия, могат за една нощ от видимо спокойно положение да преминат към военни спорове.

" Именно тъй като са следени, ключовете за мира и войната са на запад, а не в техните ръце. Ето за какво има напън върху Република Сръбска и БиХ; по тази причина Албин Курти заплашва с война и афишира бъдещи жертви в Косово. Ситуацията не е постоянна и в Черна гора. Вътрешните спорове, които се предизвикват и поддържат от Запада, постоянно имат една и съща цел и разграничителна линия. И това е отношението към сръбския политически фактор и неговото въздействие на територията на някогашна Югославия. Чрез добре познатата изразителност, която следва войната в Украйна, дейностите се ускоряват и сърбите се квалифицират като балканския вирус или преносител на злокачественото съветско въздействие. Западните католически страни реализираха геополитическата си цел „ Хърватия без сърби “ с брутална военна мощ и дейностите на своите военно-политически структури като НАТО и Европейски Съюз и с поддръжката на финансови, медийни и религиозни центрове на властта ", счита сръбският анализатор Галияшевич.

Той посочи, че всеки диалог за терористична опасност в Западните Балкани постоянно ни връща към познатите адреси: Босна, Косово, Санджак и елементи от Северна Македония, където единствената система на набожен радикализъм и ислямизъм в композиция са концепциите на Велика Албания.

" В продължение на три десетилетия Сараево се изграждаше като база за появяването на радикалния ислямистки фактор; неговите хрумвания и неговите организационни форми, които не са нищо друго с изключение на типичен, планувани и систематично глобализирани терористични организации. Ето за какво Сараево е проектирано и проведено като място, където всеки маниак може да откри своя дом ", акцентира анализаторът.

Според него моделът за смяна на точката на напън на Балканите е към този момент прочут модел на деяние на Запада и НАТО.

" Днес Косово като западен план на страна, който всъщност отразява единствено тероризъм, проведена престъпност и неустойчивост, е основна точка на напън, по тази причина Столтенберг споделя, че ключът към мира на Западните Балкани е Косово. Това, несъмнено, е политически брътвеж, тъй като на следващия ден основни ще бъдат връзките в Босна и Херцеговина, в Северна Македония или Черна гора. И през 2023 година всичко ще бъде сходно: Западът ще взема решение един след различен проблемите на Балканите, като всеки проблем в действителност е планиран и породен от дейностите на Запада. Някои елементи ще бъдат под по-малък напън, други под по-голям напън, само че главната посока на деяние ще бъде същата ", изясни специалистът по сигурността.

" Нарасналата опция за световна борба на великите сили единствено би нараснала неведнъж опцията за започване на нова война на Балканите ", заключи анализаторът.

Безотговорните, преднамерени и пресметливи изказвания на някои висши политически чиновници, чиято съществена политика се свежда до пресметнато подклаждане на безпокойствие и боязън измежду жителите, съставляват провокации за сигурността за целия район, сподели военният анализатор от Сараево Антонио Прленда. Според него умишленото манипулиране на страстите на лековерните жители е главното предизвикателство пред сигурността, защото основава атмосфера на безпорядък, в която е задоволителна инцидентна и непланирана искра, с цел да пламне рисковият за всички огън на насилието.

" Страните от района не са задоволително мощни, с цел да устоят на ползите на великите сили и като такива ще бъдат оставени на милостта на тяхното неприятно въздействие. Остава изборът – да поддържаме такава демократична система и чадър за сигурност на страните от такива демокрации или да бъдем съдружник на властнически режими? Бъдещето на нашия район е във взаимното съдействие, изключително съдействието в региона на сигурността и военния фронт. Един ден, когато всички държавни политики се съгласят с постоянни взаимни военни учения на въоръжените сили на техните страни, напрежението ще бъде доста понижено и казусът със сигурността към този момент няма да бъде огромен. Но това не работи в интерес на всички политици, които през днешния ден са на власт ", сподели анализаторът от Сараево.

Той счита, че възможното дефинитивно решение на въпроса за държавността на Косово няма автоматизирано да бъде решение на провокациите пред сигурността на Черна гора или Босна и Херцеговина, да вземем за пример.

" Относно 2023 година чакам по-нататъшно манипулиране на страстите на лековерните жители от тези политици, които разчитат на сигурността. Окончателното разрешаване на войната в Украйна би помогнало доста, само че би било същински триумф, в случай че войната завърши през 2023 година ", сподели Прленда.

" Истината е, че сигурността зависи от общ предпазен чадър. Един ден, когато всички членове на района бъдат членове на НАТО, ще се отвори вратата за решение на избрани политически проблеми, което ще отслаби съветското въздействие. Възможностите за задгранични вложения и общ прогрес ще се усилят ", сподели анализаторът. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР