Като продуктов мениджър, първо в Google, а след това и

...
Като продуктов мениджър, първо в Google, а след това и
Коментари Харесай

Дарба, по-ценна от добрите идеи

Като продуктов управител, първо в Гугъл, а по-късно и в Reddit и Pinterest, Тайлър Одиън знае някои неща за силата на убеждението.

Според него тайната на триумфа не е опира до това да имате концепция, която може да промени света, а да можете да убедите доста хора във вашата позиция.

„ Истината е, че визионерите като Стив Джобс не са сполучливи, тъй като са измислили нещо ужасно и автентично от нищото. Те обаче имат дарбата да убеждават хората да ги следват в пътешествието им към разкриване на нещо ужасно и автентично “, споделя Одиън в изявление през 2018 година

Той изнася лекции по безапелационно говорене от години, като неговите хрумвания се основат на правилата, разказани от израелския психолог и Нобелов лауреат Даниел Канеман в неговия бестселър „ Thinking Fast and Slow ”.

В книгата си Канеман написа, че човешкият разум разполага с две системи за разбиране на информация -  Система 1 е бърза, автоматизирана, прочувствена и в огромна степен подсъзнателна. Система 2 е мудна и съзнателна. Тя изисква по-задълбочен и изчерпателен метод на мислене.

Когато става въпрос за построяването на безапелационен мотив, не е задоволително да визиите концепция, която е разумна и добре обоснована. Макар че тази концепция може да се хареса на Система 2, тя би трябвало да притегли вниманието и на Система 1.

„ Когато проучваме нещата, в които са най-хубави визинерите, на напред във времето излиза това, че те знаят по какъв начин да показват с убеденост пореден и логически проект, който ни кара да се усещаме в сигурност “, споделя Одиън.

„ Ние им имаме вяра, не тъй като идията им е съвършена, а тъй като те имат цялостен надзор над нея. Те споделят ясно вижданията си, без да ни дават всички отговори. Това, което множеството хора назовават „ визия “, в действителност е меродавност “, прибавя той.

За да бъдете сполучливи бизнесмени, би трябвало да може да убеждавате хората в качествата на вашите артикули и услуги и да знаете по какъв начин да изградите мрежа от хора, които наблюдават с интерес развиването и растежа на вашите хрумвания. Ето по какъв начин да постигнете това:

Изградете възприятие за меродавност

В допълнение към патоса (емоционалното въздействие) и логоса (логичните аргументи), Аристотел е вярвал, че етоса (достоверност на комуникатора), е третият главен дирек на безапелационното говорене. Причината за това се крие във обстоятелството, че колкото и логичен изискан да е даден мотив, публиката няма да му обърне внимание в случай че няма доверие на индивида, който го показва.

В добилия огромна известност Ted Talk за промяна на наказателната система в Съединени американски щати, aдвокатът за човешки права Брайън Стивънсън не стартира своята тирада със лист с влиятелни награди, които е спечелил, или с някакви достижения в своята кариера. Той стартира презентацията си с думите: „ Прекарвам по-голямата част от времето си в карцери, затвори, при наказани на гибел. Прекарвам по-голямата част от времето си измежду общности с доста ниски приходи, гета и места, където в голяма степен има безнадежност. “

Тази информация е доста по-важна за слушателите, които не го познават или не знаят, тъй като би трябвало да се вслушат в неговите думи.

Ключова част от спечелването на доверието на хората играе честността. Една дребна неистина може да остави леке върху професионалната ви известност за цялостен живот.

Както споделя Уорън Бъфет: „ Нужни са 20 години, с цел да си изградите добра известност, и единствено 5 минути, с цел да я съсипете. ”

Слушайте, но настина

Когато става въпрос за безапелационно говорене, значимо е да можете да демонстрирате на хората, че имате действително решение на съответен проблем. За да можете да извършите това, би трябвало първо да се вслушате в своята публика и да разберете от какво има потребност тези хора и по какъв начин може да им помогнете.

Повечето от нас надценяват способността си да изслушват другите. Това обаче е доста значимо умеене, което човек би трябвало да придобие и развие, в случай че желае да бъде безапелационен. Когато говорите с някой, вие му дължите цялостното си внимание. Гледайте събеседника си в очите и използвайте името му колкото се може по-често. Не го прекъсвайте. Това изпраща сигнала, че вие цените неговото мнение.

Освен това, прочуванията демонстрират, че в случай че желаете да убедите човек в нещо, то е по-добре да го изслушате деликатно и да визиите концепцията си по метод, отговарящ на някои негови виждани и разбирания.

Разкажете история

Когато човек желае да завоюва вниманието на Система 1, няма по-ефективен метод за постигането на тази цел от разказването на добра история. Хората слушат с по-голям интерес, когато говорещият им показва роман, а не лист с обстоятелства. Според разбор от 2014 година на 500-те най-популярни TED talks, разказването на истории съставлява приблизително 65% от речите на презентаторите.

Как да употребявате историите като инструмент за увещание? Ключът е в построяването на връзка сред това какво вашата аудитория мисли, в какво има вяра, и в какво желаете да повярва. Внедрявайте обстоятелства в историята, които ще покачат нейната меродавност, като давате образци от вашия живот или от този на ваш прочут.

Що се отнася до избора на история, положително предписание, към което да се придържате, е: колкото по-лична е историята, толкоз по-съпричастна е публиката с нея.

Историите, които построяват най-силна връзка сред говорещия и неговата аудитория, са тези, в които той е основен воин. Историите за неуспех, за триумф, за компликации, за фантазии, за злощастие, за наслада, за заплаха и за кураж, разказани достоверно, форсират ангажираността на адуторията, споделя кураторът на конференциите на TED Крис Андерсън.

Бъдете уверени

Ако желаете другите в действителност да повярват във вас, първо би трябвало самите вие да повярвате в себе си.

Може да звучи несериозно, само че това е истината. Кое е по-вероятно: да повярвате на думите на някой, който наподобява угрижен и нерешителен, или на човек, който приказва решително с престиж?

Когато поддържате връзка с хора, те взимат решения въз основа на метода, по който говорите. За да демонстрирате убеденост, говорете умерено и ясно, употребявайки къси фрази. Целта не е да звучите като робот, а като добре осведомен и квалифициран човек. Дори и да сте изпълнени с нерешителност, елементарно може да създадете подправена фасада на увереност, най-малко до момента в който сами не повярвате в себе си.

.................

Айтекин Танк , създател на JotForm за Entrepreneur.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР