Като очевиден сигнал, че Русия желае да задълбочи двустранните отношения

...
Като очевиден сигнал, че Русия желае да задълбочи двустранните отношения
Коментари Харесай

Путин пристигнa в Иран за разговори за сирийския конфликт и украинското зърно

Като явен сигнал, че Русия желае да задълбочи двустранните връзки с Иран, Путин ще се срещне с аятолах Али Хаменей

Руският президент Владимир Путин дойде в Иран за среща на върха с иранския и турския си сътрудник за сирийския спор, заяви цитираната от Ройтерс иранската държавна телевизия, препредава.

Трите страни си сътрудничат за понижаване на насилието в Сирия, макар че се на друга страна в спора. Русия и Иран са най-големите поддръжници на сирийския президент Башар Асад, а Турция поддържа бунтовниците.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши, че ще предприеме нова интервенция в Северна Сирия, само че Техеран и Москва се оповестиха срещу. В Техеран Путин и Ердоган ще имат двустранна среща, на която ще обсъдят въпроса с износа на украинско зърно през Черно море.

Това е първото посещаване на съветския водач отвън бившето руско пространство, откогато Москва нахлу в Украйна.

Очертаващата се заплаха от образуване на израелско-арабски блок в Близкия изток под егидата на Съединени американски щати може да промени салдото на силите в Близкия изток в ущърб на Иран. Това накара аятоласите в Иран да укрепят стратегическите връзки на Техеран с Кремъл.

"Предвид динамичността в геополитическите връзки след експлоадирането на войната в Украйна ръководещият хайлайф в Иран се пробва да си обезпечи поддръжката на Москва в опълчването си с Вашингтон и районните съдружници на Съединени американски щати ", сподели пред Ройтерс поискал анонимност почитан ирански представител.

Като явен сигнал към Запада, че Русия желае да задълбочи двустранните връзки с антизападно настроения Иран Путин ще се срещне с най-могъщата персона в Ислямската република, висшия водач аятолах Али Хаменей, и то единствено броени дни откакто президентът на Съединени американски щати Джо Байдън посети Израел и Саудитска Арабия.

Визитата на Путин в Техеран се следи деликатно, защото съветската инвазия в Украйна промени обстановката на интернационалните петролни пазари, само че и предвид на предизвестието на Вашингтон към Иран да се откаже от желанието си да достави на Русия няколкостотин дрона. Техеран отхвърли да продава безпилотни самолети на Москва за последващото им потребление в Украйна.

Насърчен от високите цени на петрола поради спора в Украйна, Техеран залага и на това, че с поддръжката на Русия ще успее да принуди Съединени американски щати да създадат отстъпки по въпроса за възобновяването на нуклеарното съглашение от 2015 г.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР