Като общо правило, ако ще се разболявате, трябва да се

...
Като общо правило, ако ще се разболявате, трябва да се
Коментари Харесай

Пълнено с охлюви кученце и солени бухали: Странната средновековна медицина ще бъде дигитализирана

Като общо предписание, в случай че ще се разболявате, би трябвало да се опитате да не го вършиме в предишното.

Настоящето?- Може!

Бъдещето?- Най-добре.

Но предишното?- Изключително неприятна концепция!

В най-хубавия случай ще би трябвало да седите на лунна светлина и по-късно ще ви кажат, че се чувствате по-добре, а в най-лошия ще има човек до вас, който да реже вътрешностите ви с трион.

Roasted Puppy Fat And Salty Owls: Bizarre Medieval Medicine Revealed In New Digital Project
— IFLScience (@IFLScience)
Нов план на Университетската библиотека на Кеймбридж в Обединеното кралство има за цел да сплоти неповторимите и незаменими познания от ръкописни книги отпреди стотици години, разкривайки хиляди медицински предписания и текстове от средновековни лекари.

„ Тези ръкописи дават брилянтна опция да опознаем средновековната здравна просвета, а рецептите и текстовете с разказани случаи ни приближават до взаимоотношенията и връзките сред пациент и практикуващ, случвали се преди доста епохи “, сподели Джеймс Фрийман, експерт по средновековни ръкописи в библиотеката на университета в Кеймбридж.

10 Medieval Remedies That Aren't As Bizarre As They Seem: Medieval medicine invo..
— Ric Olsen (@Ric9871Ric)
„ Тези предписания са едно увещание за болката и несигурността, битували в Средновековието, преди хората да открият антибиотиците, антисептиците и аналгетиците, неизменима част от живота ни през днешния ден. “

Това е много смекчено резюме. Една терапия за подагра - мъчителен тип инфекциозен артрит, чието модерно лекуване се състои от ибупрофен и диетични промени - включвала смилането на изпечен, осолен бухал на прахуляк и смесването му с лой от глиган, от което се правел мас, който по-късно се втривал в засегнатата област. Ако това не е задоволително грубо и необичайно за вас, може би бихте могли да опитате алтернативата - изпечете пълнено с охлюви кученце на огън и използвайте мазнината му за мас.

Всъщност описът със съставките, нужни на средновековния практикуващ с „ пиявици “ – постоянно е добър знак, когато думата за лекарство включва името на кръвосмучещ червей - е „ слисващ “ по своя обсег. Някои, като тези, разказани нагоре, са ужасяващи и свръхспецифични, други са неща, които можете да намерите във всеки супермаркет и през днешния ден, като розмарин, черен пипер и мляко.

Medieval medicine often conjures up images of bubbling potions and dubious cures – but could there be some merit behind the seemingly bizarre ingredients? Find out at this free event, chaired by BBC History Revealed editor
— HistoryExtra (@HistoryExtra)
Зад странните предписания и медицински особености на времето стои нещо постоянно - истории за човешките положения и взаимоотношения.

„ Зад всяка рецепта, се крие човешка история - прекарване на някаква болест и болежка, само че също и желанието да живееш и да бъдеш още веднъж здрав “, сподели Фрийман.

„ Някои от най-вълнуващите са тези медикаменти, които са директно свързани с очакванията или трагичните разочарования на средновековните хора – рецепта по какъв начин „ да накараш мъж и жена да имат деца “, „ да схванеш дали бременната жена носи момче или момиче “ или „ да се избави жена от мъртво дете “.

From bizarre remedies to pioneering practices which helped shape modern treatments, The Honest Truth about medieval medicine
— The Sunday Post (@Sunday_Post)
Благодарение на плана всички тези антични медикаменти ще бъдат събрани и пренесени в актуалния свят – цифровия. Освен, че над 180 ръкописа ще бъдат цифровизирани и ще бъдат налични гратис онлайн в, също по този начин ще имат преводи, прибавен подтекст за непрофесионалния четец и задействано търсене по основни думи за учените, които се занимават със средновековните практики.

„ Всеки ръкопис ще бъде съпроводен от налично встъпление, ориентирано към необятната аудитория. То ще изяснява какво съдържа книгата и ще я слага в по-широк подтекст. Ще има информация за това кой я е имал или нещо значимо за нейната история “, сподели Фрийман.

„ Целта е да помогнем както на откривателите, по този начин и на обществеността да схванат, проучат и оценят тези неповторими и незаменими артефакти. “, споделя той.



По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР