Като национална банка за развитие ББР планира да инвестира най-малко

...
Като национална банка за развитие ББР планира да инвестира най-малко
Коментари Харесай

Стоян Мавродиев: ББР ще инвестира най-малко 15% от кредитния си портфейл в екологични проекти

Като национална банка за развиване ББР възнамерява да влага минимум 15% от своя кредитен портфейл в планове на енергоспестяващата стопанска система и еко нововъведения . Това разгласи Главният изпълнителен шеф на ББР Стоян Мавродиев във втория ден от Годишния стопански конгрес за Централна и Източна Европа, който се организира във Виена. Днес той взе участие в панел, отдаден на построяването на устойчива стопанска система на Европейски Съюз.

Безспорен триумф на ББР бе пилотната Национална стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания, уточни Мавродиев. Благодарение на програмата бяха реновирани 2 021 здания в страната, което ще способства за доста понижаване на въглеродните излъчвания – с близо 309 хиляди тона годишно. През идващите три години банката ще сложи фокус върху „ зелените “ вложения, като ще поддържа планове за производството на чиста сила от възобновими източници, декарбонизация, екологични нововъведения, зелена общинска инфраструктура и стабилно земеделие.

„ Българската банка за развиване ще подкрепя още по-активно бизнеса в тази посока “, съобщи Стоян Мавродиев по време на форума във Виена. По думите му, в очакване на новите европейски регулации фирмите би трябвало да получат най-хубавия късмет да се приспособяват. „ ББР ще поддържа тези, които понижават въглеродния си отпечатък и са еко насочени “, добави Мавродиев. За да показа риска от несигурна възвръщаемост, банката възнамерява да предложи гаранции и принадлежности за шерване на риска, както и дълготраен заемен запас на компании в бранша.

Стоян Мавродиев разясни, че банките за развиване в Европа ще имат основна роля в зелената капиталова стратегия на Европейската комисия, Европейска инвестиционна банка и националните държавни управления. За стимулиране на екологичното развиване на стопанската система и енергетиката ще бъдат направени и промени в националните законодателства.

По време на форума ББР провежда и специфичен уъркшоп, отдаден на вложенията в България, под надпис „ Invest in Bulgaria – expand In Europe”. Семинарът показа капиталовата среда в страната, целите за развиване на стабилно финансиране и опциите за предстоящ напредък и интеграция в района.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР