Като мотив за отстраняването ми се посочват системни нарушения, но

...
Като мотив за отстраняването ми се посочват системни нарушения, но
Коментари Харесай

Нямам нито една проверка, как откриха нарушения, пита отстраненият директор на фонда за деца

Като претекст за отстраняването ми се показват систематични нарушавания, само че по какъв начин са открити те, като откогато съм на поста, не ми е направена нито една инспекция, това попита от ефира на Нова телевизия освободената като шеф на Фонда за лекуване на деца доктор Тинка Троева. Тя добави, че още с поемането на поста на 6 март е поискала от тогавашния министър на опазването на здравето да бъде изработен одит на институцията, само че досега подобен не е изработен.

Д-р Троева посочи, че била подготвила оставката си, тъй като през цялото време не е усещала доверие в своята работа. " В петък бях извикана по телефона от човек от човешки запаси в Министерство на здравеопазването и ми беше показана заповед за преустановяване на трудово провоотношение, само че тя още не ми е връчена ", изясни някогашния шеф.

Д-р Тинка Троева разгласи също, че още при започване на месеца е била поканена на среща с министъра на опазването на здравето, като нахлуване в кабинета му, се е разминала с назначената в този момент за шеф доктор Мариета Райкова.

Тя акцентира, че не е нарушила разпоредбите за работа, както се твърди и ще го потвърди в съда, където ще търси обезщетение и за уронените си престиж и авторитет. По мотив последният случай, който съгласно министъра на опазването на здравето Николай Петров е препълнен чашата, Троева разясни, че решението за изпращането на петмесечното бебе за трансплантация в чужбина не е еднолично.

" Всяко решение се взима от публичния съвет, който се състои от 17 души, а решение се взима при най-малко 8 гласа. В случая има и декларирано предпочитание за лекуване в чужбина от родителите на детето ", сподели доктор Тинка Троева. Тя добави, че двама специалисти са дали мнение, че трансплантация в България е допустима, само че крие опасности, поради дребният опит с такива интервенции.

" Детето беше в риск, то в този момент е в Хамбург. Удовлетворена съм, че едно бебе на пет месеца с чернодробна трансплантация е добре и донорът, неговата майка е добре ", сподели Троева.

В същото време по Българска национална телевизия шефът на Български дарителски конгрес Красимира Величкова разгласи, че въпросът с бебето, нуждаещо се от чернодробна трансплантация, не е изключение, а честа процедура. Величкова, която е някогашен член на публичния съвет на фонда, само че напусна след уволнението на тогавашния шеф Павел Александров, добави, че повода е неналичието на народен съветник по детска трансплантология.

Величкова разгласи, че има систематичен проблем с уволнението на шефовете на фонда, като в случай че той не бъде решен, децата ще страдат. Според нея предлаганите промени в правилника на Фонда за лекуване на деца няма да доведат до усъвършенстване в работата.

Красимира Величкова посочи като проблем и неналичието на обществен указател, в който да се включат всички кандидствали деца и развиването на техния случай. Такъв указател е имало от 2005 година до предходната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР