"Като говорим за „Апартаментгейт“, трябва да кажем, че премиерът Бойко

...
"Като говорим за „Апартаментгейт“, трябва да кажем, че премиерът Бойко
Коментари Харесай

Елена Йончева: Имаме министър-председател, който лъже

"Като приказваме за „ Апартаментгейт “, би трябвало да кажем, че министър председателят Бойко Борисов не е заявил къща в Банкя от 138 кв. м. " Това разгласи пред Нова тв лидерът на листата на Българска социалистическа партия за изборите за Европейски парламент Елена Йончева. Тя изясни, че въпросният парцел е влезнал в употреба през 2009 година. Въпреки това, той не го е отбелязал в нито една декларация. Йончева даде документи на водещите в студиото, с цел да попитат самия Борисов на следващия ден при гостуването му.

Йончева сподели клише на Кадастър от уеб страницата на Софийската община и имотната декларация на премиера. Между двата документа обаче има разминаване, което не е отразено пред антикорупционния орган (КПКОНПИ), уточни тя.

Елена Йончева още веднъж описа, че през декември 2007 година Борисов, който тогава е кмет на София купува аграрен парцел от 462 кв. м. за 3496,90 лева, или по 7 лева на кв. м. от братовчед си Радослав Венциславов Иванов. През 2009 година на имота е издигната сграда с повърхност 125 кв. м. (138 кв.м. съгласно Кадастъра). Иванов пък е изкупил парцелите към премиерската къща. Йончева твърди, че същият официално е закупил и компаниите на Борисов ИПОН 1, Борко 2000 и БИУМ 99 (собственик на ИПОН-Агенция за сигурност и отбрана). Това е същият братовчед, с който Борисов твърди, че не си приказва, тъй като се сбили.

Според ортофотоснимка от 2007 година, на този терен има някаква дребна колиба, показва Чобанов от "Биволъ ", който Елена Йончева цитира. Разрешението за градеж номер 200 е получено на 16.10.2008 година от Главния проектант на Банкя. Строителната площадка е открита на 07.11.2008. Строежът е сниман и нанесен в кадастралния проект на София на 17.09.2009 година

Докато Борисов строи новата къща, остарялата му фамилна къща е ипотекирана за финансиране на предизборната акция на ГЕРБ. Новият парцел получава акт 16 на 13.10.2009 година, когато Борисов към този момент е министър председател. Недвижимото имущество обаче не попада в имотните му заявления.

В декларация на Борисов, подадена през 2010 година пред Сметната палата за добитото имущество, получените приходи, дадени обезпечения и направените разноски по член 3 от ЗПИЛЗВДД през миналата календарна година от 01.01 - 31.12.2009, такава къща няма. Няма я и в идващите му заявления и до ден сегашен, акцентира журналистът от „ Биволъ”, представен от Йончева.

„ Имаме министър-председател, който лъже”, съобщи Йончева.

Елена Йончева за следващ път изясни, че няма офшорки и че с парите от ТВ7 е била закупена техника, с която са снимани 7 компания в конфликтни точки на света. Тя подсети, че сигналите против нея до прокуратурата са пуснати от трима представители на ГЕРБ. Депутатката посочи, че живее на квартира.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР