Като едно типично момиче от града не мога да не

...
Като едно типично момиче от града не мога да не
Коментари Харесай

За спирките и хората: кои са малките неща, които правят големия град уютен?

Като едно типично момиче от града не мога да не се вълнувам от детайлите на околната среда, с които всеки ден сме заобиколени на път за работа. Такива да вземем за пример са спирките на градския превоз, които в столицата, макар спорадичните старания на общинарите, са скучни, зле замислени и най-много страдат заради невъзпитанието ни да съхраняваме основаното, а не да го разрушавам, даже да не ни харесва по какъв начин е изпълнено.

Напоследък попаднах на много положителни хрумвания във връзка с това по какъв начин градският превоз може да бъде предстоящ на спирки, които освен основават въодушевление, само че и са замислени с грижа за околната среда.

„ Чакането на рейса може да бъде досадно преживяване “, споделя Ромбут Фрилинг (Rombout Frieling), който е създател на едноименното студио, основало първия първообраз на това, което някои назовават умна автобусна спирка.

Автобусната спирка, която се намира в Умеа, Швеция, е основана по този начин, че да помогне на чакащите в студа пасажери, до момента в който се оправят със суровите зимни условия на Севера.

На спирката се употребяват интерактивни сигнали като светлини и звуци, които известяват за идването на рейса, тъй че на хората да не им се постанова непрекъснато да се излагат на студените ветрове, надничайки дали доближава. 

По този метод те могат да се провиснал и да релаксират, до момента в който изчакат на новата спирка, известна като Station of Being. Може би шведите просто знаят по какъв начин да си доставят наслаждение даже в най-елементарните неща.

Но и на друга забавна и свежа концепция попаднах неотдавна. Една трамвайна спирка на площад Dabrowskiego в полския град Лодз е разцъфтяла със сухи цветя, дарявайки пешеходците и пътуващите с ново чувство за градското пространство към тях.



Идеята е на студентката Доминика Цебула (Dominika Cebula), а плана си тя назовава „ Носталгия “. Тя се е въодушевила от обичайния пазар на цветя. „ Идеята за цветна автобусна спирка пристигна от желанието да бъдем по-близо до природата и да съвместим цветовете със сивотата, която се излъчва от бетонния град “, споделя тя.

 
В Загреб откриха Музей на махмурлука
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР