Като че ли изтичащата 2022-ра е благодатна за художника Васил

...
Като че ли изтичащата 2022-ра е благодатна за художника Васил
Коментари Харесай

Васил Н. Василев гостува в столичния арт салон Астри

Като че ли изтичащата 2022-ра е плодородна за художника Васил Николаев Василев и неговата варненска аудитория. Артистичният свят и колекционерите в морската столица гледаха две негови независими изложения, както и няколко други картини от участия в значими сборни конгреси. Сега и София има опция за нова среща с художника и неговото изкуство - в изложба " Астри ", ул. " Цар Самуил " 34.
За по-младите ценители на изкуството ще отбележа изключително показателния факт, че художникът е измежду живелите и творилите в Свободната зона за изкуство " Вулкан ", съществувала от края на 70-те години до началото на 90-те във Варна. Заедно с Ванко Урумов, Стоян Цанев, Милко Божков, Александър Капричев, Стоимен Стоилов и още актьори, трансформирали се в знакови за актуалното изкуство имена, дават живот на изоставената фабрика, помещавайки там ателиетата си. Арт колонията и нейните жители стават синоним за свободно от канони изкуство и културна еднаквост в България ", напомня галеристката Вихра Пешева.
Васил Василев е роден през 1957 година в село Змейно. Завършва компетентност " Живопис " във ВТУ " Св. св. Кирил и Методий ". Работи основно живопис, само че също по този начин графика и статуя. От 2001 година е член на Международния фонд на московските художници. Самостоятелните му изяви датират от 1984 година с изложения в България, Хайделберг, Москва, Холандия. Има многочислени участия в групови експозиции. Над 10 са участията му в Международното биенале на графиката във Варна. Негови произведения са владеене на НХГ в София, градските галерии във Варна и Бургас, Пушкинския музей в Москва, на частни сбирки у нас и по света. Негова картина е в сбирката на Вим Вендерс. Живее и работи във Варна.
" Не мога да скрия своето желание и поклонение към творчеството на Васил Василев, което е пределно модерно, само че в това време не минава границата и не ни придвижва в неразбираемото. Неговите картини оферират непознати, напълно нови пластични решения, те са по едно и също време пределно отърсени от бъбривостта на описа и в това време всяка от тях е изпълнена с неповторимост... Неоспоримото достижение на Васил Василев се състои в това, че той освен разгадава, само че и уголемява света, заобикалящото ни безпределно съществуване, трансформира се в Съзидател, в Демиург... Картините му наподобяват на словесни метафори, те съдържат в себе си съответния роман, само че най-много неговата драма, споровете му, загатнатите в него прозрения...
Васил Василев продължава сполучливо своята християнска тематика, продължава да улавя подсъзнателните ни показа за един нравствен свят, да рисува виденията за светци и ангели в оня минал, само че като че ли останал у нас древен живот. " >  >

 
 
 
 >
(Из словото на Владимир Зарев при откриването на изложбата)
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР