Като бивше държавно дружество с 60-годишна история Аурубис България има

...
Като бивше държавно дружество с 60-годишна история Аурубис България има
Коментари Харесай

"Аурубис България" предлага да разпредели над 200 млн. лв. за дивидент

Като бивше държавно сдружение с 60-годишна история " Аурубис България " има голям брой дребни акционери

© Цветелина Белутова Медодобивната компания " Аурубис България " възнамерява да разпредели общо 202.4 млн. лева като дял за 2018 година, или по 9.73 лева на акция. Предложението на съвета на шефовете ще се гледа на общо заседание на 12 юни, когато ще бъде взето окончателното решение, излиза наяве от оповестената в Търговския указател покана.

Разпределение

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Предложеният дял е съвсем на половина на сумата, която компанията разпредели за 2017 година, когато регистрира рекордна облага (виж таблицата). Основен притежател на сдружението е немската група Aurubis (през записано в Австрия дружество), която държи съвсем 20.8 млн. акции (99.86%). Така, в случай че предлагането на управлението бъде признато, тя ще получи малко над 202 млн. лева Като бивше държавно дружество, приватизирано преди години, с изключение на мажоритарния притежател " Аурубис " има и голям брой дребни акционери, които държат към 29 хиляди от гласовете.

Интересен миг е, че управлението на сдружението обичайно предлага дял от 1 лева на акция, само че на самото общо заседание представителят на групата прави ново предложение за доста по-голяма сума, което се и утвърждава - като рекордните съвсем 400 млн. лева през предходната година. Тази обаче е заложено друго число.

Резултати

Компанията към момента не е оповестила финансовите си резултати за 2018 година и не може да се каже каква част от облагата ще бъде изплатена като дивиденти. За последните две години сдружението разпределя съвсем целия си финансов резултат, само че това не беше по този начин през 2015 година

Ако се съди по доклада на немската група за последната финансова година, най-вероятно крайният резултат на " Аурубис " тази година ще е по-нисък от миналата. От документа излиза наяве, че за интервала октомври 2017 година - септември 2018 година българското сдружение регистрира 121.5 млн. евро по интернационалните счетоводни стандарти, или 237.5 млн. лева, което е спад от 31% по отношение на рекордната предишна година. Макар че цифрата за календарната 2018 година по българските стандарти ще е друго, това дава обща визия за резултата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР