Като аргумент за демонтажа на фигурите тази сутрин областният управител

...
Като аргумент за демонтажа на фигурите тази сутрин областният управител
Коментари Харесай

Политически реакции за демонтажа: Опасен е не паметникът, а отношението към историята

Като мотив за демонтажа на фигурите тази заран регионалният шеф Вяря Тодева сподели, че е тъй като са доста амортизирани и рискови. Скулпторът, който ги е обследвал, добави, че върху фигурата на краката на боеца има съществени пукнатини, които тук-там са до 4-5 см. и по цялата дължина фигурите са се разцепили. 

Според водача на ГЕРБ Бойко Борисов " хората би трябвало да имат опция и неприятното да виждат, тъй като минава време ". 

" Сега никой не си спомня от младото потомство какво е мракобесната Държавна сигурност. Като има подобен монумент, можеш да отидеш и да кажеш - ето този и ето тази войска вкараха българите в Белене, в Скравена, избиха цялата аристокрация и цялата най-напредничава част от българското общество, в това число и кметове ", добави водачът на ГЕРБ.

Според него децата през днешния ден би трябвало да знаят чии родственици, баби, дядовци, родители са го правили.

От ПП-ДБ, които поддържат премахването на Паметника на руската войска, първи реагира депутатът Ивайло Мирчев . Още сутринта той написа във Фейсбук: 

" Демонтаж на Паметника на Съветската войска. МОЧА отива в историята, където от дълго време му е мястото. " Е това ли е в този момент най-важното?! " - ще кажете. " Аман от нелепости, оправете вместо това тротоарите! " - ще кажете. Тротоарите ще ги оправим. Обаче столицата е освен това от тротоарите, по които вървим. Столицата е сърцето на една страна и нейната посока, и нейното знаме, и нейното лице пред света. 

Монументът на окупационната алена войска несъмнено не е най-големият проблем на нашата столица. Обаче е най-знаковият проблем, и за София, и за България. Защото тук не приказваме за камъните и плочите и скулптурите. Говорим за сянката на една голяма замяна, която този окупационен знак хвърля не просто над столицата, а над цялата ни история от освобождението насам ". 

" Не махаме просто паметник, връщаме си опцията да осмислим историята през личната си призма, вместо през тази на съветската агитация. Връщаме си опцията да не ни е позор, когато децата ни питат " Защо е тук този монумент? ". Връщаме си свободата на небето над София ", написа още Мирчев в обява, съпроводена с доста фотоси. 



Колегата му  Искрен Митев разяснява пред NOVA News, че трябва да се премисли цялостната държавна политика и " да се приключи издигането на монументи на непознати армии ", както и улиците ни да се назоват с имена на значими българи, вместо да са кръстени на съветски генерали.  

От партия " Възраждане " пък оповестиха, че са подали сигнал до прокуратурата с искане да бъдат тествани всички дейности на длъжности лица при премахването на Паметника на Съветската войска.

По думите на общинския консултант от партията Деян Николов  доста от процедурите, които вървят във връзка с паметника, са скрити, и даже са на ръба на закона. Не е ясна собствеността, не е ясно кой дава отговор, не е ясно дали това, което сега се случва, е в съгласие с Министерството на културата, разяснява Николов.

От " Възраждане " са подали сигнал до прокуратурата с искане да бъдат тествани всички дейности на длъжности лица при премахването на паметника
Снимка: БТА

Той се осъмни и в това дали има проекти за сигурност и дали всички документи, които трябват за демонтажа му са налични. Николов съобщи, че щом някой желае да прави разглобяване на паметника, дано то бъде направено ярко и транспарантно, тъй като демокрацията това ни споделя - да има транспарантен развой.

" Паметникът символизира успеха над фашизма, това е концепцията му и щом една страна се отнася по този начин към исторически монумент, значи споделя, че възвръща фашизма и че сме тоталитарен режим ", разяснява Николов, представен от Българска телеграфна агенция. По думите му е доста тъпо, че един монумент ще стане жертва на политически игри и политически цели, били те и геополитически.

Николов съобщи, че ще създадат всичко допустимо, с цел да спрат " това историческо закононарушение ", даже и дейностите им да са по ръба на закона. Той уточни, че не са имали време да се провеждат за митинг, тъй като не са знаели за дейностите, които ще се извършат през днешния ден. Единственото, което може да реализираме посредством гражданско непокорство, е ескалация на напрежението и кръв, сподели Николов и добави, че те не желаят това.

Николов разяснява и договарянията в Столичният общински съвет (СОС) за избор на ръководител, като съобщи, че от " Възраждане " не вземат участие в тях. Николов уточни, че са били на една среща, в която са изложили техните цели. " Няма по какъв начин да работим с национални предатели, каквито са " Продължаваме Промяната - Демократична България ", забавно ни е какво ще се случи с договарянията с Българска социалистическа партия, които са съвсем на прага да създадат сглобка в СОС ", добави Николов.

Паметникът на Съветската войска не е рисков, рисково е отношението Ви към историята, обърнаха се от Българска социалистическа партия - " Средец " към районния кмет Трайчо  Трайков .

" Посегателствата против въпросния монумент не датират от последните дни, а са част от поредност опити за унищожаването му през последните над 30 години ", пишат те. Според тях с оповестяването на фигурите от паметника за опасни Трайков смята, че има право да извърши всъщност " прикрит " ремонт.

" Привидната угриженост за сигурността на жителите обаче не може да бъде оправдание за унищожаването на обществена благосъстоятелност, каквото в действителност е демонтажът, преместването или разрушаването на монументи ", разясняват от Българска социалистическа партия - " Средец ". " Уверени сме, че Паметникът на Съветската войска не е толкоз рисков. Поне не толкоз рисков, колкото самата ограда, сложена към него, с цел да подсигурява сигурността на хората, която по думите Ви е " съборена от бурята " ", показват социалистите в обръщението.

Те изброяват други съгласно тях рискови обекти в регион " Средец " и приканват за действителни дейности - площад " Света Неделя " и разкопките пред хотел " Балкан ", неотдавна построената пешеходна пътека с изчезнала маркировка на ул. " Алабин " (ъгъла с ул. " Цар Калоян " ), градинката пред хотел " Рила ". 

В умозаключение от Българска социалистическа партия - " Средец " упорстват " Трайков да стартира да извършва отговорностите си като кмет и да спре да разходва обществен запас в облекчаване на персонални и идеологически пориви за битка с историята и паметниците ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР