Катехините, които се съдържат в зеления чай, не потискат окислителния

...
Катехините, които се съдържат в зеления чай, не потискат окислителния
Коментари Харесай

Зеленият чай удължава живота. Ето как

Катехините, които се съдържат в зеления чай, не потискат окислителния стрес в клетките, а противоположното – предизвикат го. До този извод са стигнали учените от Висшата техническа школа в Цюрих (Швейцария), които са изследвали по какъв начин катехините въздействат на нематодите Caenorhabditis elegans.

Парадоксално се явява това, че в дадения случай точно с това се изяснява изгодата от зеления чай за здравето: окислителният стрес ускорява действието на антиоксидантната отбрана. Статия с резултатите от научната работа е оповестена в изданието Aging, а в резюме за проучването се споделя в изданието MedicalXpress.
 Ползи от потреблението на зелен чай Ползи от потреблението на зелен чай
Зеленият чай се получава посредством минимално окисляване от листата на типа Camellia sinensis, т.е. китайски чай. Има и японски вид зелен ча...

Известно е, че зеленият чай съдържа епикатехин-3-галат (ECG) и епигалокатехин-3-галат (EGCG), който се отнася до полифенолите и както се счита, е кадърен да удължава живота. Досега се смяташе, че катехините обезвреждат кислородните радикали, образуващи се в клетките при окислителен стрес, и по този метод предотвратяват увреждането на клетките или на ДНК. Но в новото проучване учените са разкрили, че катехините провокират крааткотрайно усилване на окислителния стрес.

Когато катехините усилват производството на дейните кислородни форми, се задействат гени, които създават избрани антиоксидантни ензими, като супероксид дисмутаза (SOD) и каталаза (CTL), които обезвреждат кислородните радикали. По подобен метод полифенолите в зеления чай работят като прооксиданти, които ускоряват опциите на организма да се оправя с окислителния стрес. В резултат катехините в зеления чай удължавали живота и подобрявали физическите индикатори на нематодите.

Интересно е, че спортът и лимитираната приложимост на калории, които също се явяват метод за възстановяване на здравето и удължаването на живота, оказват аналогично деяние. Физическото натоварване в краткосрочна вероятност ускорява окислителния стрес, като по този метод усъвършенства защитните сили на организма. Употребата на по-малко количество калории също удължава живота при изследваните животни благодарение на същите механизми.

Но учените не поучават да се одобряват екстракти или концентрати зелен чай, които може да окажат токсично деяние. Катехините във високи дози потискат работата на митохондриите дотам, че настава крах на клетките, което е изключително рисково за черния дроб. Макар че огромно количество катехини се съдържа в японските сортове зелен чай, други сортове също включват задоволително количество от тези полифеноли. Затова не превишавайте дозите, посочени на опаковките.
 8 аргументи да замените кафето със зелен чай 8 аргументи да замените кафето със зелен чай
Зеленият чай става все по-популярен в наши дни и има за какво. Като изключим обстоятелството, че е с по-мек от кафето усет, той е потребен за повече н...

В същото време черният чай съдържа много по-ниско равнище на катехини, защото те в забележителна степен се унищожават в процеса на ферментация.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР