Категотично против. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира изказването

...
Категотично против. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира изказването
Коментари Харесай

Тагарев как си позволява?! Борисов против българска помощ срещу пиратите хуси

Категотично срещу. Така водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разяснява изявлението на военния министър Тодор Тагарев отпреди ден, че се води полемика за включването на България в интервенцията по запазване на корабоплаването в Червено море и Аденския залив от набезите на йеменските хуси. Пиратите плениха и транспортен съд с българи на борда през ноември.

" Чудя се на Тагарев по какъв начин си разрешава да приказва без да е приказвал с болшинството в Народното събрание. И българите би трябвало да знаят, че това няма да се случи " - закани се Борисов от Старозагорско, където през днешния ден бе на тур за благодарности от кметовете си за отпуснатите с бюджета за следващата година средства за общински планове.

" Българският народ не желае присъединяване във военни дейности и ние няма да допуснем България да взе участие във военни дейности. Изпращане на военнослужещи без решение на Народното събрание не може да се случи ", добави.

" Ние оказваме помощ на Украйна, солидарни сме с Израел, само че най-много сме солидарни с българския народ " - съобщи в умозаключение Борисов.

Българска телеграфна агенция напомня и изявлението на отбранителния министър - че България е една от най-пострадалите страни от протичащото се в този район. " Въпреки че не сме морска мощ, ние имаме директен интерес и ще търсим метод да допринесем към тази интервенция. Това е огромен проблем като цяло за корабоплаването и доста страни се включиха в тази интервенция. Тя е за обезпечаване на сигурността на корабоплаването и срещу тези терористични дейности ", добави Тагарев.

" Имаме подготвеност за присъединяване ", съобщи още министърът.

Съединени американски щати оповестиха по-рано, че стартира интернационална интервенция за отбрана на корабоплаването в Червено море. Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин посети Бахрейн на фона на зачестилите набези против кораби. Малката островна страна в Персийския залив е база на Пети американски флот, който дава отговор за Близкия изток. В интервенцията ще се включат 10 страни - Съединените щати, Англия, Франция, Канада, Италия, Испания, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Бахрейн, сподели Остин. Той добави, че някои от страните ще патрулират взаимно в южната част на Червено море и Аденския залив, а други ще оказват помощ с разследваща информация.

Българското министерство на външните работи заяви на 21.12.2023 година, че работи взаимно с сътрудници и страни, които имат техни жители на борда на корабите „ Галакси лийдър “ и „ Руен “, за освобождението на плавателните съдове и екипажите им.

Товарният транспортен съд „ Галакси лийдър “ с българи на борда бе покорен от йеменските бунтовници хуси в Червено море в края на ноември. 

Плаващ под малтийски байрак транспортен съд, който е българска благосъстоятелност – „ Руен “, е бил взет на абордаж след случай в Арабско море край крайбрежията на остров Сокотра в Йемен, съобши на 19.12.2023 година Ройтерс.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР