Категорично - войната в Украйна е оставила сериозен отпечатък върху

...
Категорично - войната в Украйна е оставила сериозен отпечатък върху
Коментари Харесай

В годината на руската инвазия: България е договорила износ на оръжия за над 8,5 милиарда

Категорично - войната в Украйна е оставила сериозен отпечатък върху българската военна промишленост. През 2022 година са подписани контракти за експорт за над 8,5 милиарда лв., като осъществената продукция е за близо 3,5 милиарда. Става въпрос най-вече за страни от Европейския съюз, като се има поради, че обичайно преди този момент износът ни бе за страни като Индия, Алжир, Мароко и други

Данните идват от годишния отчет на Междуведомствената комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване, която е под шапката на Министерство на стопанската система. Докладът, с малко забавяне, към този момент е импортиран в Народното събрание.

Така през 2022 година са издадени 1214 позволения за търговия с оръжия. 

810 са разрешенията за експорт от България, а общата им стойност е над 4,3 милиарда евро (8,6 милиарда лева). Реализираната продукция е за близо 1,7 милиарда евро (3,4 милиарда лева).

Най-голям експорт сме осъществили за Полша, Чехия, Румъния, Ирак, Съединени американски щати, Уганда, Конго, Индия, Саудитска Арабия.

От разбивката по континенти и страни обаче излиза наяве, че максимален дял при издадените позволения за експорт имат страните от Европейския съюз - над 3 милиарда евро, 1,8 милиарда от които за Полша, над 700 милиона за Румъния и над половин милиард за Чехия.

Става въпрос за снаряди, бомби и други взривни устройства, както и за детайли за тях, муниции, 20-милиметрови оръжия, сухопътни транспортни средства и детайлите за тях, бронирани или защитни механически средства и съставените елементи за тях, технологии и други
Само година по-рано
Данните за експорта през годината, в която Путин нахлу в Украйна (през февруари) са задоволително красноречиви даже единствено в случай че ги сравним с на междуведомствената комисия за 2021 година

Издадените разрешителни тогава са били за по-малко от 900 милиона евро, а осъществената продукция - за 574 милиона.

Тогава топ 7 на страните, с които са подписани и осъществени най-големите покупко-продажби, са били: Индия (100 милиона евро), Мароко (62 милиона евро), Азербайджан (59 милиона), Филипините (43 милиона), Уганда (42 милиона евро), Алжир (30 милиона) и Чехия - малко под 24 милиона евро - при както стана ясно контрактувани през 2022 година над половин милиард и осъществени малко над половината (265 милиона).

Излишно е да се напомня, че Полша, Чехия, Румъния са измежду страните, които най-активно оказват помощ на Киев от началото на нашествието до през днешния ден.

Докладът на процедура удостоверява обществената загадка - че огромна част от изделията на българската военна промишленост стигат до Украйна - тематика, обект на голям брой разногласия от кабинета " Петков "  насам. Министърката на стопанската система по това време - лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова - отхвърляше пламенно страната ни да въоръжава нападнатата от Путин страна, като официално бе права, защото директни покупко-продажби нямаше, а комисията няма ангажимент да наблюдава крайната дестинация на изделията.

Както е известно, социалистите у нас се афишират за " мир " (не е ясно по какъв начин тъкмо си го представят) и за това " и един патрон " да не стига до фронта в помощ на Киев.

Същата е тезата и на президента Румен Радев, респективно и на служебните му държавни управления, които влязоха в несъгласие с решението на 48-ото Народно заседание България да изпраща и военна помощ на Украйна. Спорадично обаче излизаха данни за нараствания експорт, които служебният министър Никола Стоянов оправдаваше с Нинова, която замразила работата по редица покупко-продажби в последните дни на кабинета на Кирил Петков.

Докладите на междуведомствената комисия обаче не третират въпроса с медиаторите при оръжейните покупко-продажби, от които импровизирано неедноократно са се оплаквали украински представители при срещите си с български политици. Киев настоя за директни покупко-продажби държава-държава, освен с цел да се иизбегнат комисионните за търговците, само че и за по-големи гаранции за доставките.

Иначе във връзка с вноса, числата за 2022 година са скромни - осъществените прехвърляния е за малко под 140 милиона лева     

Издадените за годината отводи са 16 броя за експорт, 9 за импорт, 6 за трансфер и 4 за пренос. Не се показва на какви учредения.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР