Категорично възразявам срещу опитите украинските бежанци да бъдат изгонени от

...
Категорично възразявам срещу опитите украинските бежанци да бъдат изгонени от
Коментари Харесай

Ангел Стоев: Категорично възразявам срещу опитите украинските бежанци да бъдат изгонени от „Втори дом“

Категорично правя възражение против опитите украинските бежанци да бъдат изгонени от „ Втори дом “. Това съобщи в позиция регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев.

" На 14.12.2022 година е импортирано предложение от Кмета на Община Пловдив Здравко Димитров до Общински съвет – Пловдив за взимане на решение за основаване безплатно право на градеж за създаване на Здравен комплекс на територията на някогашната Белодробна болница, както и за основаване на безплатно право на прилагане върху парцели – частна общинска благосъстоятелност в двора на парцела. Както е известно, след реновиране и реорганизация на постройката на болничното заведение, тя се трансформира в дом за стотици украински бежанци. С волята, финансовата поддръжка и съпричастността на донори, доброволци и неправителствени организации се сътвориха условия за заслон и сигурност на хора, които бягат от една ужасна война. Само преди по-малко от месец кметът Здравко Димитров заявява, че постройката ще продължи да се употребява от фондация „ Юкрейн съпорт енд реновейшън “ за времето до привършване на войната. С сходно предложение до общинските съветници обаче не се подсигурява по какъвто и да е метод оставането им там.

Подчертавам, че не съм срещу капиталовото желание, само че изрично правя възражение против опитите украинските бежанци да изгубят своя „ Втори дом “. Апелирам Общински съвет – Пловдив да вземе решение, в което категорично и ясно да попадат гаранции за оставане на бедстващите хора в постройката на някогашната Белодробна болница до привършване на военните дейности и до възобновяване на Украйна ", акцентира в позицията си Стоев.

Дарик към този момент ви осведоми за желанието на локалната администрация да даде някогашната Белодробна болница с терена за частна болница.Преди да бъде предоставена за подслоняване на украинските бежанци с контракт до края на тази година, четириетажната постройка тънеше в съсипия и беше изцяло изоставена в продължение на 7 години. Само за три месеца и половина украинските бежанци, които й посветиха стотици часове труд, съумяха благодарение на десетки дарителида я трансфорат в доста повече от просто едно годно за живот място.

Предложението на кмета ще се разисква днесв Правната комисия на Общинския съвет на Пловдив, където имат желание да участват и настанените в постройката бежанци,а самото гласоподаване ще е на сесията в понеделник - 19 декември.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР