Категорично сме против провеждането на Луковмарш. Няма да допуснем София

...
Категорично сме против провеждането на Луковмарш. Няма да допуснем София
Коментари Харесай

БСП въстана срещу Луковмарш

Категорично сме срещу провеждането на Луковмарш. Няма да допуснем София да стане столица на фашизма в Европа. Това сподели водачът на Българска социалистическа партия – София и ръководител на групата на Българска социалистическа партия в Столичния общински съвет Калоян Паргов по време на днешното съвещание на Столичния общински съвет. Той прочете декларация от името на групата.

„ Историята демонстрира, че България и българските жители в никакъв случай не са проявявали толерантност и приемливост към сходни демонстрации на такава мракобесна идеология, каквато е „ кафявата чума “. Доказателство за това е и отбелязването с редица събития през 2018-а на 75-ата годишнина от оня исторически миг, в който България избавя българските евреи от лагерите на гибелта. Въпреки това у нас към този момент се приготвя идващият церемониал на омразата Луковмарш ", се споделя в декларацията.

Социалистите оферират Столичният общински съвет да одобри и декларация, в която изрично се опълчва на провеждането на Луковмарш в столицата и осъжда всички профашистки и националистки прояви на територията на София.

Миналата година кметът на София Йорданка Фандъкова разгласи, че приключва провеждането на „ Луков марш ". Тя уточни като причина, че непознати жители, участващи в пронацистки групировки, се причисляват към шествието. Столична община позволи единствено поднасянето на венци пред къщата ген. Христо Луков.

Луковмарш е възпоменателно траурно факелно шествие в памет на военачалник Христо Луков, което от 2003 година годишно се организира през февруари в София. Тази година е планувано за 17 февруари. Ген. Луков е противоречива персона в българската история заради връзката си с нацизма, по тази причина разнообразни неправителствени организации и общности сочат Луковмарш като неонацистка демонстрация.

На 15 февруари в Софийския университет ще се организира конгрес, част от българското европредседателство, под мотото „ София споделя „ НЕ” на словото на ненавист и екстремизма”. Основен уредник на форума е „ Сдружение за човешки права “Маргиналия “. Организаторите на Луковмарш оповестиха, "това събитие е част от опитите през последните години по нападателен метод да бъдат наложени антинационални хрумвания на нашия народ ".

"Ние обаче не желаеме да ги оставим толкоз удобно и необезпокоявано да популяризират безродните си хрумвания и да се опитат да мътят мозъците на младите българи. Затова ще организираме цивилен митинг пред постройката на Софийския университет. Той ще се организира на 15 февруари (четвъртък), сред 16:30 и 18:30 часа пред основния вход на университета, на кръстовището на булевардите „ Цар Освободител “ и „ Васил Левски “, оповестиха уредниците.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР