Категорично искам да опровергая твърдението, че ще ядем по-скъп хляб. По-скъп

...
Категорично искам да опровергая твърдението, че ще ядем по-скъп хляб. По-скъп
Коментари Харесай

Десислава Танева: Няма да ядем по-скъп хляб

" Категорично желая да опровергая изказванието, че ще ядем по-скъп самун. По-скъп самун дали ще ядем или не зависи от доста фактори. Най-вече от интернационалните цени и обстановка. България създава в пъти повече от над нужното за изхранване. Ние постоянно сме в позиция на чист експортьор на суровина - пшеница. Каква е нейната цена на изнасяне, респективно това дефинира и вътрешната, зависи от доста фактори. Факт е, че пазарът на зърнените първични материали стана малко неочакван, колебаещ се. Предвид на това, че съществени страни, търгуващи с такава суровина, постановат разнообразни ограничавания и те рефлектират върху пазара ". Това сподели министърът на земеделието Десислава Танева в изявление за Нова телевизия. Според нея имало е разнообразни индикации за суша в Добруджа, само че вали от няколко дни.
" Нека да знаем, че когато задаваме този въпрос производството и предлагането на самун не е както едно време, да има три типа самун ", уточни още министърът.
По думи те ѝ розоберът и по прибирането на реколтата от череши са най-рисковите акции :
" Това е най-голямото ми терзание по какъв начин да създадем по този начин, че продукцията да бъде прибрана и да не бъде изхвърлена. Това са двете акции по прибиране на реколтата, които бих определила като най-рискови. Ние сме в непрекъсната връзка с двата сектора. По отношение на розите и на акцията ние сме обезпечили всичко, което е належащо във връзка с това да имат достъп до полетата. За работната ръка сме създали всички вероятни промени, които биха създали по този начин, че да бъде улеснен достъпът до работна ръка, даже на фона на сегашните трендове за увеличение на безработицата. За страдание ние не можем да се намесим във връзка с ценовите нива. Второ продуктът на розово масло не е за консумация, той е за друга индустрия. Там също има съответните проблеми поради международната пандемия. Нашият апел към двете страни е за взаимно съглашение ", сподели още министърът.
" Втората акция, която е основна, това е акцията по прибирането на черешите. България е добър производител на череши. На процедура самозадоволяване 100 % при условия, че работят всички канали за реализация. За страдание два от каналите са с проблеми ", сподели тя и посочи, че измежду тях е износът на консервирана череша. " Такъв артикул сме изнасяли както за Западна Европа, по този начин и за Щатите ", посочи Десислава Танева и съобщи, че е в връзка с всички търговци и да се вземе и разгласи решение, в това число до равнище индивидулани диалози и връзки, с цел да се поемат задължения за изкупуване на реколтата.
Танева разяснява и противоградовата отбрана: " Вече имаме няколко влияние. Те са сполучливи, като само едно поле остана за проучване и резултат ще имаме до понеделник, с цел да знаем, дали има някакви щ ети. Ние няма по какъв начин да предвиждаме изрично все още каква би била вредата, по простата причина, че това е развой, който се движи в избрани граници всяка година и досега в това число и миналогодишната на общия брой площи, унищожената годишна продукция не е повече от 0.1, 0, 5 % от всички площи в България. Там, където падне, за фермера това е огромна вреда. Като цяло върху добива на продукция тези процеси не оказват въздействие, което може да рефлектира върху ценовите нива на дадена годишна продукция ".
" Всичките ни старания са ориентирани да смекчим удара от млечната рецесия. Факт е, че от един месец имаме записано понижение на цената на суровото краве мляко при нас и на всички млека. Регистрираното понижение все още към момента е една сезонна флуктуация. ", добави още министър Танева.
По думите ѝ сега всички европейски производители са обезпокоени.
" Ние поставяме всички старания, в това число в връзката с комерсиалните вериги като един главен канал за предложение на хранителни артикули, да създадем по този начин,че същински млечни артикули, с вложено сурово мляко от българските фермери да бъде на рафтовете и да бъде определено от българския покупател ", сподели още министърът.
Проверки на комерсиалните вериги ще стартират в края на май , разгласи Танева.
" Прие се и настоящото разпореждане на Министерски съвет за обезпечаване на предложение в такива вериги на локални артикули, на процедура влиза в действие след Гергьовден тъкмо. Информирали сме комерсиалните вериги, че ще предоставим още 14 дни като наставление, с цел да могат те да решат своите маркетингови концепции. Текстът е задоволително необятен, с цел да даде в последна сметка решение и според техните бизнес тактики. Проверки ще стартираме в края на месец май. Тук най-важното в тази връзка с търговски вериги, аграрни производители, е по-скоро да стигнат взаимно до решение, което може да работи като резистентен бизнес модел. Надявам се, че без значение от всички диспути, които не престават, без значение от всички мнения, въпреки всичко аграрни производители ще намерят във веригите едни дълготрайни търговски сътрудници ", разяснява още министърът.
По думите й без значение, че към момента е липсвало обвързване част от първите реколтиращи се български аграрни артикули, са намерили място. " Това са оранжерийните домати и краставици. Сега започва сезонът на ягодите и черешите. Надяваме се в действителност, че ще намерят нови български артикули и ще могат да бъдат определени за покупка от потребителя ", сподели още министър Танева.
Според нея трапезата ни за Великден може да бъде 100% българска, само че всичко зависи от българския консуматор.
Спират брифингите с ген. Мутафчийски, имало доста рецензия
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР