Каталуния се самообяви за независима. Испанският конституционан съд започна процедура

...
Каталуния се самообяви за независима. Испанският конституционан съд започна процедура
Коментари Харесай

От нашите пратеници: Кулминация на политическата криза в Испания

Каталуния се самообяви за самостоятелна. Испанският конституционан съд стартира процедура против това решение. Испанският министър председател Мариано Рахой изиска и получи от Сената пълномощия да ръководи региона. Брюксел разгласи, че нищо не се е трансформирало след решението на Барселона. Съединените щати обявиха, че Каталуния е неделима част от Испания; съгласно НАТО, въпросът би трябвало да се реши от Испания. В Мадрид стартира съвещание на кабинета на Рахой. Какво желаеха сепаратистките каталунски депутати и по какъв начин отговори Мадрид.

В денят на кулминтацията в испанската политическа рецесия улиците са цялостни с последователи на отцепването на Каталуния от Испания. Тази вечер те честват, само че какъв брой дълго ще продължи празникът, следва да разберем.

За първи път в историята испанският сенат задейства член 155 от Конституцията. Тази вечер министър председателят Мариано Рахой свика незабавно съвещание на кабинета, като се чака още на следващия ден да стартира използването на ограниченията, които би трябвало да върнат закнността в Каталуния.

Приоритет на централното държавно управление е сигурността, тъй че се допуска, че първо ще се откри надзор върху каталунската полиция.
 Международни реакции след оповестяването на самостоятелност на Каталуния Международни реакции след оповестяването на самостоятелност на Каталуния
Последваха мигновенни интернационалните реакции, откакто каталунският парламент разгласи самостоятелност по-рано през днешния ден. Междувременно, испанският парламентарен...

Две паралелни съвещания, два вота един след различен. След развълнуван спор каталунският парламент реши да гласоподава скрито едностранно оповестяване на самостоятелност. Така депутатите биха избегнали престъпно гонене.
Карлес Пучдемон, министър председател на Каталуния: Граждани на Каталуния, настъпи време когато зависи от всички нас да поддържаме пулса на нашата страна, да пазим мира, нашия цивилен дълг и достолепие, както постоянно сме правили. Сега е време институциите и народът - дружно и неделимо да изградят националност и общество.
На улицата последователи на отцепването на Каталуния със спотаен мирис брояха всеки глас и реагираха ту с екстаз, ту с отчаяние.

70 гласа за, 10 срещу - по този начин локалният парламент в Барселона разгласи едностранно самостоятелност в отсъствието на депутати от опозицията. Навън пред Народното събрание имаше песни и сълзи.

Монсерат жителка на Барселона: Очакваме този миг от доста години. Ние сме репресирани от години от централното испанско ръководство - изключително последните 7 години. Те не схващат нищо от разговор, от пацифизъм. Те не ни схващат, тъй като ние сме мирни хора.
Реакцията на испанският министър председател Мариано Рахой беше незабавна и в туитър той успокои испанците, че държавното управление в Мадрид ще върне законността в Каталуния. Последва най-логичното съгласно испанското законодателство. Сенатът даде зелена светлина на активирането на член 155 за краткотрайно заледяване на автономията на Каталуния.

214 сенатори гласоподаваха за ограниченията на Мариано Рахой, 47 бяха срещу, а двама се въздържаха. По-рано испанският министър председател публично изиска от Сената да в профил каталунският министър председател Карлес Пучдемон.
Мариано Рахой, министър председател на Испания: Ако Сенатът реши, отговорността за разпускането на каталунския парламент ще е на министър-председателя на Испания, който би трябвало да свика избори в границите на шест месеца. Волята ми е тези избори да са допустимо най-скоро.Освен това желаеме да отстраним ръководителя на каталунското държавно управление.
А по улиците на Барселона последователите на отцепването знаят, че насладата им ще трае малко.
Монсерат жителка на Барселона: Те ще дойдат... Полицията на централната власт. Така че ние сме готови да пазиме нашата страна. Защото това, което постигнахме през днешния ден не е краят. То в този момент стартира. И ще извървим дълъг път до момента в който станем естествена страна!
Местните медии оповестяват, че испанският байрак е свален в два града в провинцията. Едностранното оповестяване на самостоятелност не значи оповестяването на независима страна.

В неделя е плануван митинг в отбрана на член 155 от Испанската конституция - митинг на хора, които желаят да бъдат и каталунци, и испанци.
 Външно министерство: Зачитаме конституционния ред на Испания Външно министерство: Зачитаме конституционния ред на Испания
България зачита конституционния ред на Кралство Испания, върховенството на закона и правилата на правовата страна като съществени полезности на Европейск...
Още по тематиката Каталунският парламент разгласи самостоятелност
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР