Каталония или Каталуния (на испански: Cataluña; на каталонски: Catalunya, на

...
Каталония или Каталуния (на испански: Cataluña; на каталонски: Catalunya, на
Коментари Харесай

Каталуния получава автономия

Каталония или Каталуния (на испански: Cataluña; на каталонски: Catalunya, на окситански: Catalonha) е самостоятелна област на Испания, намираща се на Пиринейския полуостров. Пълното име е Автономна област Каталония (Comunidad Autónoma de Cataluña на испански, Comunitat Autònoma de Catalunya на каталонски и Comunautat Autonòma de Catalonha на окситански).
Нейната територия подхожда в огромната си част на територията, заемана от тогавашното графство Барселона. Официалните езици са три – кастилски испански, каталонски и арански.
 Мари Кюри и Пиер Кюри откриват нов химичен детайл – радий Мари Кюри и Пиер Кюри откриват нов химичен детайл – радий
Радият е открит през 1898 година от Пиер и Мари Кюри. Наименованието идва от латинската дума radius – лъч. Преди и по време на Първат...
Каталония заема повърхност от 32 108 km² и има население 7 552 596 души (2016). От тях към 15 % са имигранти от други страни. Граничи с областите Арагон и Валенсия, както и с Франция и Андора на север.
Каталония се състои от 4 провинции: Барселона, Херона, Лерида и Тарагона.
През 2006 година са подхванати стъпки за разширение на пълномощията на локалното държавно управление посредством приемане на нов статут Estatuto de Autonomía de 2006, който е подложен на рецензии от страна на консервативната Народна партия, която отнася плана до Конституционния съд. През 2010 Конституционният съд анулира някои от членовете (в частност, установяването на самостоятелна каталонска правосъдна система, ново териториално разделяне, аспекти от финансирането, статута на каталонския език и на първо място символичното оповестяване на каталонците за нация в член първи „ Cataluña es una nación “).Това решение се оспорва мощно от редица пластове от каталонското общество и ускорява придвижването за самостоятелност, което от тясно партийна самодейност прераства във всенародно.
На 1 октомври 2017 година държавното управление на Каталония организира референдум, при който гласуването е извършено по противоречив метод. Този референдум е разгласен за противозаконен на 6 септември 2017 година и анулиран от Конституционният съд на Испания, тъй като нарушава Испанската конституция от 1978 г.  Впоследствие Европейската комисия удостоверява, че референдумът е бил противозаконен.[10] Въпросът, заложен на референдума, е „ Искате ли Каталония да стане самостоятелна страна под формата на република? “. Над 2 020 000 гласа (91,96%) са „ Да “ и към 177 000 са „ Не “ при гласоподавателна интензивност от 43,03%.
 В Лондон е открита първата електрифицирана линия на метрото В Лондон е открита първата електрифицирана линия на метрото
Първата метролиния е била издигната в Лондон през 1863 година и е била малко по-дълга от 5 km. Първоначално композициите в него са били...
След референдума Народното събрание прогласява Каталонска република на 27 октомври, само че следват незабавни дейности от страна на испанското държавно управление на Мариано Рахой, вследствие на които актовете на каталонското държавно управление са оповестени за противозаконни, ръководството на самостоятелната република е поето от централното държавно управление, а Карлес Пучдемон напуща страната. Към 28 октомври 2017 година Каталонската република е непризната от интернационалната общественост, която продължава да счита региона за част от Кралство Испания.
През декември 2017 са извършени изключителни избори, в които партиите, подкрепящи независимостта на Каталония, получават 52 % от местата в Парламента.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР