Късо съединение в бойлерното помощение в подпокривното пространство на дома

...
Късо съединение в бойлерното помощение в подпокривното пространство на дома
Коментари Харесай

Късо съединение вероятно е причинило огнения ад в дома за възрастни

Късо съединяване в бойлерното помощение в подпокривното пространство на дома за възрастни в село Раяк евентуално е предизвикало пожара в постройката, при който починаха девет от жителите. Оглед на местопрестъпление би трябвало да откри какво е довело до огнения пъкъл, формирано е досъдебно произвеждане от Окръжната прокуратура във Варна.

" Продължават разпитите на очевидците, които са били ангажирани с гасенето, които са установили пожар. Огнището на пожара е локализирано, фактически съответствува с така наречен бойлерно помещение. Там е имало работещ бойлер ", сподели окръжният прокурор Красимир Конов.

Оцелелите 49 жители на дома са настанени в хотел в село Аспарухово. Те са възраст сред 65 и 90 години. " Всички бяха доста обезпокоени, под стрес, някои с високо кръвно, други с главоболие, вдишали са дима с въглероден диоксид... Имат потребност от консултация с кардиолог, пулмолог и с други лекари-специалисти. Някои от тях не са преносими, употребяват инвалидни колички, други имат потребност от компаньон, от проходилки... Държавата би трябвало да помогне на тези хора с каквото е належащо, тъй като те сами на себе си не могат да бъдат потребни - положението им е в действителност тежко ", сподели пред БНР доктор Любомир Иванов, който е отишъл като доброволец в селото.

На мястото на случая отиде вицепремиерът и обществен министър Гълъб Донев, който заяви, че фамилиите на починалите ще бъдат подкрепени. Всички, настанени в хотела в Аспарухово, също могат да получат подкрепяне от страната, тъй като на огромна част от тях са унищожени облекла, движимости и документи. Община Дългопол е осигурила храна и лекарства за хората там.

Социалният министър сподели, че хората от вкъщи могат да останат в хотела в село Аспарухово, колкото е належащо. Ще се водят диалози и със притежателите на дома в село Рояк по какъв метод ще се уредят взаимоотношенията с хората, които са платили таксите за него. отиде в дома и беседва с личния състав.

Донев сподели, че още от месеци е разпоредил инспекция на всички домове в страната поради зачестилите произшествия. Десетки са наказванията и актовете, формирани от Агенцията за качество на обществените услуги, само че потенциалът ѝ не доближава, сподели министърът.

Ще бъдат отнемани лицензи и ще има санкции за тези, в които броят на личния състав не дава отговор на жителите, които са там. В дома в Рояк не са открити сходни нарушавания.

Очаква се инспекцията на прокуратурата, сподели Донев, след което ще бъде взето решение какво ще се случи по-късно.

Част от хората ще се върнат при околните си – 33-ма с разнообразни степени на душевен разстройства и деменция, споделиха от дирекция " Социално подкрепяне ". Четиринадесет ще бъдат настанени в домове в Бяла и Варна. Петима ще бъдат настанени в Дом „ Гергана “, тъй като те са здрави и в положително психическо положение.

Управителят на дома Милена Мазурик сподели за БНР, че седем души от личния състав са били в дома по време на случая.

" Нещата са се случили ужасно бързо и са съумели толкоз да реагират и в действителност не са могли да влязат нататък поради доста гъстия пушек и заплаха действително. По принцип пожарните са реагирали много бързо ", изясни тя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР