Късно снощи и ветеринарните служители към Българската агенция за безопасността

...
Късно снощи и ветеринарните служители към Българската агенция за безопасността
Коментари Харесай

Антракс в търговищко село


Късно нощес и ветеринарните чиновници към Българската организация за сигурността на храните (БАБХ) получиха удостоверение от Националната референтна лаборатория в София, че има индивидуален случай назаболяване от антракс на крава от плантация в търговищкото село Надарево. Първият сигнал за болното животно е изпратен на 12 февруари на телефона на формалния ветеринарен доктор за община Търговище за ненадейно умряло едро преживно животно в животновъден обект №7740-0063, намиращ се в село Надарево.

На същия ден животновъдният обект е посетен от доктор Станислав Христов и е открито, че се касае за крава с номер на ушна марка BG31435837, която е умряла ненадейно, без да боледува и да ѝ бъде провеждано някакво лекуване. Взета е тампонна кръвна проба от изтеченията от животно и на същия ден е превозена за проучване в лабораторията в Шумен, съпроводена от писмо №5/12.02.2018г. на доктор Станислав Христов – формален ветеринарен доктор за общ. Търговище.

На 14.02.2018г. по телефона и с писмо изх. №28/14.02.2018 година е обявено за зародило подозрение за " антракс” при изследваната тестът и за изпращане на изолираната просвета за удостоверение в Националната референтна лаборатория по " Туберкуло а и антракс” в НДНИВМИ – София. Незабавно, на същия ден, е осъществено епизоотично изследване в село Надарево от шеф отдел ЗЖ при ОДБХ Търговище и ОВЛ за общ. Търговище, при което е открито:

- В село Надарево не са установени случаи на " антракс” в миналите 50 години;

- В селото се отглеждат 302 бр. говеда, 33 бр. биволи, 162 бр. овце и 23 бр. кози;

- В животновъден обект №7740-0063 се отглеждат 75 бр. едри преживни животни, от които 60 бр. млечни крави, 15 бр. телета до една годишна възраст, 5 бр. юници. Животните се отглеждат оборно-пасищно. Фуражът, с който се хранят, е лично произвеждане. Всички животни са в положително здравословно състояние;

- Добитото мляко се предава в МПП " Младост” гр. Търговище;

- Трупът на умрялото животно е обработен с хлорен вар, обгърнато с водонепропусклива материя (найлон), отново хлорна вар и загробен в трупосъбирателна яма, намираща се в гориста околност землището на с. Надарево. Мястото ще бъде оградено и обозначено като рисково за хора и животни.

- Извършено е механично разчистване и стерилизация с хлорна вар в пространствата за животни;

- За случая е осведомена РЗИ Търговище; Изпратено е уведомително писмо до обл.управител на обл.Търговище и е извършена регионална епизоотична комисия за 15.02.2018 година от 10:00 ч.

- На 16.02.2018 година в 16,30 е получен протокол от изпитване с позитивен за антракс резултат.

- Още преди да се получи окончателната проба, всички възприемчиви животни в село Надарево са имунизирани против антракс.

След направено епизоотично изследване е счетено за оправдано, да бъдат имунизирани 76 бр. говеда в прилежащото село Осен.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР