Къщи с история. Така ги определят създателите им. Датски архитекти,

...
Къщи с история. Така ги определят създателите им. Датски архитекти,
Коментари Харесай

Зелена светлина: Къщи от рециклирани материали

Къщи с история. Така ги дефинират основателите им. Датски архитекти, които желаят да потвърдят, че няма ненужни материали и че строителството ловко може да се впише в кръговата стопанска система.

Край Орхус, Дания, се построяват 60 общински жилища от рециклирани материали. Фасадата е от корк и е напълно направена от употребявани тапи от бутилки с вино. Вътрешната изолираност е направена от остарели дънки.

Датчаните са разкрили и решение за ненужните пластмасови бутилки.
Александер Коншауг, проектант: Завесите са направени от пластмасови бутилки, които след преработването им се оформят като гранули, а от тях се създават влакната.
Керемидите не наподобяват типично? Причината е, че са направени от отпадъчни материали.
Александер Коншауг, проектант: Да, тези плочи идват от Холандия. Направени са от битови боклуци.
Да се строи с рециклирани материали изобщо не е нова технология; особеното при датските къщи е, че съставените елементи им могат да бъдат употребявани неведнъж.
Александер Коншауг, проектант: Суровините се изчерпват, има все по-малко и малко, тъй че ние би трябвало да се научим да ги използваме наново. Трябва да удължаваме живота им оптимално. Независимо, че това е изцяло нова технология, би трябвало да съблюдават същите условия и стандарти като при другите строителни планове.
Което значи, че в последна сметка построените стени, облицовки, изолации и даже покъщнина не отстъпват по качество и устойчивост на общоприетоо употребяваните нови материали. С една само разлика - този развой взема решение казуса с натрупването на строителни боклуци по сметищата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР