Къщата на Верен Стамболян (позната като Къщата на художниците) отваря

...
Къщата на Верен Стамболян (позната като Къщата на художниците) отваря
Коментари Харесай

ОИ „Старинен Пловдив” почита рождения ден на Маестро ДиКиро ...

Къщата на Верен Стамболян (позната като Къщата на художниците) отваря порти за 12 млади създатели, ученици на Национална художествена гимназия „ Цанко Лавренов” - Пловдив. Те ще рисуват на 20-ти и 21-ви май в границите на пленер с мото „ Рисувам с духа на Маестро ДиКиро!”.

Творческият им развой ще бъде въодушевен от картините на огромния художник, чиято огромната колекция от произведения се съхранява точно в Къща Стамболян. Посетителите на Стария град ще имат опция да съприживеят процеса на раждане на творба в естествената среда на културно-историческия обект.

Преживе Маестро Димитър Киров точно на рождения си ден си подаряваше картина, а на своите другари и фенове - галерия. Миналата година се навършиха 85 години от рождението му, а мотивът не бе маркиран уместно заради пандемичната обстановка. Това стимулира екипа на ОИ „ Старинен Пловдив”, който с поддръжката на Община Пловдив слага началото на ПРАЗНИК НА ДЕТЕТО В СТАРИЯ ГРАД с изящен пленер под надпис „ Рисувам с духа на Маестро ДиКиро!”. „ За ценителите сме приготвили и още една изненада – трогателен допир с персонални движимости на Маестрото: обичаната му лула, емблематичните му шапки и други Благодарни сме на брачната половинка и муза госпожа Русалия Кирова, че даде знакови предмети, които са били част от всекидневието на именития художник!”- споделя уредникът на къщата.

Организаторите от общинския институт канят всички, които желаят да участват на откриването на пленера на 20.05. (четвъртък) в 10:00 ч. в Къщата на Верен Стамболян (ул. „ Кирил Нектариев “ №15), както и да проследят креативния развой на учениците.

Създадените творби ще бъдат показани в галерия, която можете да видите от 27.05. до 06.06.2021 година Амбицията на екипа на ОИ „ Старинен Пловдив” е през септември, в границите на Празници на Стария град 2021, да се организира търг за продажба на картините и средствата - предоставени за материали на НХГ „ Цанко Лавренов” - Пловдив.

Откриването на пленера и началните моменти от креативния развой можете да гледате онлайн във Facebook страницата Plovdiv Old Town /official/.

Информация за събитията във форума ПРАЗНИК НА ДЕТЕТО В СТАРИЯ ГРАД търсете на www.oldplovdiv.bg, както и в обществените мрежи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР