Исторически музей-Батак кани всички българи, жители и гости на града

...
Исторически музей-Батак кани всички българи, жители и гости на града
Коментари Харесай

Навършват се 148 години от славната Априлска епопея в Батак

Исторически музей-Батак кани всички българи, поданици и посетители на града на Литийно шествие-поклонение по паметните места от април 1876 година То ще се организира на 11 май,, събота, от 11 часа пред музея.
Прочетете още
Събитието е уместно за деца и фамилии. Литийното шествие - поклонение по паметните места от април 1876г. слага началото на честванията на годишнините от Априлската епопея. Неслучайно то е първо. Започва с биенето на камбаната, както е забила тогава, преди 148 години, с цел да събере хората в центъра на селото. Следват гърмежите на черешов топ. Шествието се води от иконата на баташките мъченици и църковните литии, както тогава от библията и осветените флагове. След тях са венците, които Исторически музей - Батак поръчва от името на признателните батачани - потомци.

Целта на шествието е да извърви пътя до всяко паметно място от Април 1876г., да се изрази признателност, респект, поклонение и благодарност пред всеки монумент. След поднасянето на венци стартират честванията на годишнината от въстанието.  

Задължителни правила за всички участници в шествието:
Баташките деца с венците, работещите в музея и отецът водят шествието.След тях са батачани.Зад тях са всички родолюбиви българи, пристигнали от всички краища на страната да почетат с нас починалите за свободата на България.Всеки самичък преценя облеклото, с което ще уважи паметта на починалите за свободата на България.Всеки самичък и съгласно силите си преценя каква част от шествието ще извърви. Шествието е дълго, доста дълго. Паметните места са доста и не всеки съумява обходи целия град. Хора могат да се включват в шествието от всеки стадий.
Забрани:
Забраняват се всевъзможни политически плакати, знаци и изявления.Забранява се непочтено държание и дейности, несъобразени с задачата на шествието.
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР