Кашоги щял да разкрие детайли за използване на химическо оръжие

...
Кашоги щял да разкрие детайли за използване на химическо оръжие
Коментари Харесай

Кашоги щял да разкрие, че Саудитска Арабия използва химически оръжия в Йемен

Кашоги щял да разкрие елементи за потребление на химическо оръжие от Саудитска Арабия в Йемен

Убитият саудитски публицист Джамал Кашоги е бил на път да разкрие елементи за потребление от Саудитска Арабия на химически оръжия в Йемен. Това заяви в. " Сънди експрес ", като се базира на източници, близки до Кашоги, съобщи Българска телеграфна агенция.

Същевременно разследващи източници, споделили, че Англия е била осведомена за скрит план против журналиста три седмици преди той да изчезне, откакто влезнал на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул.

Британската работа за електронно следене (Правителствен център за връзки - Government Communications Headquarters (GCHQ) е прехванала вътрешни връзки от генералното разследващо ръководство на Саудитска Арабия. В тези връзки се говорело за заповеди, издадени от член на саудитския кралски кръг за похищение и връщане на Кашоги в Саудитска Арабия. Заповедите не идвали непосредствено от престолонаследника принц Мохамед бин Салман и не се знае дали той е знаел нещо за тях. В заповедите се говорело за похищение, само че в тях " имало и отворена малка врата за други дейности, в случай че журналистът основава проблеми ", споделили цитираните източници.

Британското външно разузнаване МИ-6 е било осведомено за това и предизвестило Саудитска Арабия да се откаже от желанията си да отвлече Кашоги. На 1 октомври МИ-6 било осведомено за придвижване в Истанбул на група, включваща хора от саудитското разузнаване. Чрез канали британците предизвестили саудитците, че проектите им не са положителни, само че последвалите събития демонстрират, че това предизвестие не е било взето поради, споделили още източниците.

Запитани за какво МИ-6 не е предизвестило Съединени американски щати, защото Кашоги беше американски жител, източниците декларирали единствено: " Беше взето решение, че сме създали, каквото е по силите ни "

Анализатори обаче оферират друго пояснение. Том Уилсън от мозъчния концерн " Хенри Джаксън ", разяснява, че имиджът, който бил основан на Кашоги, прикривал неща за него. Той бил вътрешен човек в саудитския решим и е бил непосредствен до някогашен началник на разузнаването. Журналистът бил ислямист, член на придвижването " Мюсюлмански братя ", " другарувал " е с Осама бин Ладен и е симпатизирал на неговия джихад в Афганистан, твърди анализаторът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР