Кашата в българския шахмат стана пълна, след като най-изненадващо в

...
Кашата в българския шахмат стана пълна, след като най-изненадващо в
Коментари Харесай

Силвио Данаилов поиска от Грузия €50 000 за Чепаринов

Кашата в българския шахмат стана цялостна, откакто най-изненадващо в играта - безусловно и преносно, се завърна Силвио Данаилов. Оказа се, че някогашният президент на федерацията (БФШ), чийто лиценз бе лишен предишното лято поради редица финансови злоупотреби с държавни средства, още веднъж се показва за началник на шахмата у нас.

Вероятно причина за това е решението на Върховния административен съд (ВАС) от началото на юли да анулира заповедта, с която министърът на младежта и спорта Красен Кралев отхвърли да възобнови лиценза на БФШ през август 2017 година Дори да се одобри обаче, че БФШ още веднъж има право да е админ на българския шахмат, то неин ръководител би трябвало да е депутатът от Българска социалистическа партия Иван Генов, а не Данаилов, който подаде оставка през май 2017 година

Бившият изп. шеф на АЕЦ " Козлодуй " е съпредседател и на новоучредената " Българска федерация по шахмат 1928 ", която от предишното лято официално ръководи остатъците от античната игра у нас.Въпреки това точно Данаилов е изпратил писмо до президента на грузинската шахматна федерация Гиорги Гиоргадзе с гледище за заплащане на трансферна сума от €50 000 за Иван Чепаринов.

Заради неуредиците в родната централа и изключването на България като член на международната федерация (FIDE) гросмайсторът от Асеновград пожела да бъде картотекиран в състава на Грузия за шахматната олимпиада в Батуми през октомври и FIDE почете молбата му.
" Целта на това писмо е да изразя нашата изненада от скорошния трансфер на Иван Чепаринов - написа Данаилов. - Моля да имате поради, че българската федерация по шахмат не е известена за него нито от Вашата федерация, нито от FIDE, нито от самия състезател. Намираме сходно държание за извънредно неуважително и недопустимо. Според разпоредбите на FIDE Грузия дължи на България €50 000 за подобен трансфер. Приложено ще откриете фактурата. Учтиво Ви молим да извършите заплащането в идващите две седмици. В противоположен случай БФШ си резервира правото да заведе дело в CAS. "

Писмото е изпратено на 20 юли, подписано е от " Силвио Данаилов, президент на БФШ " и е подпечатано с щемпел на Българска федерация по шахмат. Приложена е фактура на стойност €50 000 със сметка за погашение на името на БФШ в Първа капиталова банка.

Като косвен отговор от два дни на уеб страницата на FIDE са оповестени всички решения на президентския ръб на международната централа от 9-10 юли, в това число това, касаещо Чепаринов в частност и българските шахматисти като цяло. В решение №43 е записано, че " се утвърждава молбата на Иван Чепаринов за трансфер от България в Грузия; той се прави без отплата и трансферна такса; същите условия ще бъдат прилагани за всички български играчи, искащи трансфер ".

Явор Евтимов, " Сега "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР