Касетъчните бомби, които САЩ искат да предоставят на Украйна, са

...
Касетъчните бомби, които САЩ искат да предоставят на Украйна, са
Коментари Харесай

Касетъчни бомби: защо това оръжие е толкова коварно

Касетъчните бомби, които Съединени американски щати желаят да дават на Украйна, са подло оръжие. То взема най-много цивилни жертви - освен това години по-късно. Те са неразрешени с интернационална спогодба, само че не престават да убиват.

Съединени американски щати желаят да дават на Украйна касетъчни бомби в борбата ѝ против съветския агресор. Тези бомби могат да станат, с който Вашингтон желае да помогне на Киев. " Искам да отбележа, че ", сподели представителят на Пентагона Райдър в края на предходната седмица.

Още през декември предходната година Украйна изиска от Съединени американски щати да ѝ дават въпросното оръжие, само че тогава Белият дом пренебрегва молбата на Киев. През февруари 2023 година външният министър на Украйна Дмитро Кулеба още веднъж прикани западните съдружници да дават на страната касетъчни бомби и увери, че те ще бъдат употребявани " извънредно против съветските военни сили ".

Германската външна министърка Аналена Бербок е срещу доставката на такива бомби за. Федералното държавно управление се придържа към. Документът е подписан от 123 страни, 13 от които обаче още не са го утвърдили.

Кой не разрешава касетъчните бомби и кой не?

Ключови страни като Русия, Съединени американски щати, Китай, Индия и Пакистан, само че също по този начин и Украйна обаче не са страна по тази договореност. Въпреки конвенцията през последните години броят на жертвите от тези бомби е повишен доста -.

По данни на съветските агресори употребяват касетъчни бомби в Украйна, има доста ранени и починали цивилни жители. Украинските въоръжени сили също са употребявали такива бомби, оповестяват още от правозащитната организация. " Извън непосредствения резултат от тези оръжия, те имат трайни и тежки последици за цивилното население, защото остават и доста неизбухнали заряди, които съставляват заплаха за цивилното население ", показва пред Дъждовни води Рич Веър от " Хюман райтс уоч ".

Военните специалисти са на мнение, че касетъчните бомби могат да оказват помощ на украинската войска в нейната контраатака. Веър обаче акцентира, че Украйна има други благоприятни условия да форсира края на войната и без тези бомби, а също би трябвало да се откаже от потреблението на тези рискови оръжия.

 Участниите в Конвенцията за касетъчните бомби (в ярко синьо са страните, които още не са я ратифицирали)
Участниите в Конвенцията за касетъчните бомби (в ярко синьо са страните, които още не са я ратифицирали)

Какво тъкмо съставляват касетъчните бомби?

Касетъчната бомба се хвърля от аероплан или се изстрелва като ракета с гаубици, артилерийски системи и ракетни установки. Тя съдържа стотици минибомби, които се разпределят на забележителна повърхност - от размерите на едно футболно игрище до няколко хектара. При това нейни жертви стават освен бойци, а най-много цивилни жители. Този тип бомби се употребяват от Втората международна война насам - да вземем за пример във., ската война. Само над Лаос Съединени американски щати са хвърлили към 260 милиона минибомби, трансформирайки по този метод страната в най-замърсената в международен мащаб.

Дори години по-късно те могат да бъдат гибелен капан за хората, защото единствено 40 % от заряда експлодират, сочат данните на помощната организация Handicap International. Останалата част от заряда може да експлодира във всеки идващ миг и да нанесе тежки провали на хората. Остатъците наподобяват елементарните мини и.

 Така действат касетъчните бомби.
Така действат касетъчните бомби.

Особено наранено от приложението на касетъчните бомби е цивилното население. Мониторинговият отчет на Handicap International за 2022 година сочи, че в упоменатия интервал 97 % от жертвите на тези бомби са цивилни жители, а 66 на 100 от ранените и починалите са деца. След август 2022 година Украйна е единствената страна, в която се употребяват касетъчни бомби, излиза наяве още от данните на организацията.

Кой създава такива бомби?

Според нейния отчет сега 16 страни към момента създават касетъчни бомби или имат желание да ги създават в бъдеще. Сред тях са Египет, Бразилия, Китай, Гърция, Индия, Иран, Израел, Северна Корея, Пакистан, Полша, Румъния, Русия, Сингапур, Южна Корея, Турция и.

По отношение на вероятните доставки на касетъчни бомби за Украйна изпълнителният шеф на американската неправителствена организация Arms Control Association Дарил Кимбал изясни: " Това ще докара до ескалация, ще бъде контрапродуктивно и единствено ще усили заплахите за цивилните, които се намират в региона на бойните дейности или един ден ще се завърнат в градовете и селата си ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР