Кървавият атентат предизвика широк отзвук по светаРасте броят на жертвите

...
Кървавият атентат предизвика широк отзвук по светаРасте броят на жертвите
Коментари Харесай

Расте броят на жертвите след терористичното нападение в Русия

Кървавият атентат провокира необятен отзив по света

Расте броят на жертвите след терористичното нахлуване в Русия. Атентатът бе осъществен впетък вечерта в зала " Крокус сити хол ” вМосква. По време на концерт на групата „ Пикник ” е открита пукотевица с автоматизирано оръжие. Загиналите досега са 133,а ранените - над 140 души, от които 60 - в тежко положение.

Засега президентът Владимир Путин не е коментирал обществено офанзивата.

Ройтерс заяви, че ИДИЛ са поели отговорност за нападението. Групировката е декларирала информацията в Telegram канала си.От Съединени американски щати оповестиха, че имат вяра на тази версия, написа Дарикнюз.

Преди 2 седмици Американското посолствопубликува на уеб страницата си предизвестие към американците в Москва да не посещават огромни мероприятия като концерти поради информация за идни набези.Русия освен подцени това, само че ипрезидентънПутин държа тирада пред сътрудници на ФСБ, в която назова сигналите „ провокация ”.

„ Напомням и за неотдавнашните напряко казано провокационни изказвания на редица публични западни институции за вероятни терористични актове в Русия. Всичко това е прям шантаж и желание да наплашат и дестабилизират нашето общество ”, разяснява съветският президент.

Вече трета година Русия е във война с Украйна. От Киев побързаха да се дистанцират от кървавото закононарушение.

„ Нека бъдем директни - Украйна няма безусловно нищо общо с тези събития ”, разясни Михайло Подоляк, консултант на украинския президент.

По всичко проличава, че Русия ще упрекна Украйна за атентата. Агенция „ Интерфакс ” цитира службата за вътрешно разузнаване ФСБ, че терористите от Москва са имали връзка със прилежащата страна. След стрелбата, те се отправили към границата на Русия с Украйна.

Директорът на Федералната работа за сигурност (ФСС) осведоми президента Владимир Путин, че са " арестувани 11 души, включително четирима терористи, взели директно присъединяване в атентата ", се споделя в прессъобщение на Кремъл.

Тези четирима души, обвинени, че са причинителите на офанзивата, са били задържани в граничещата с Украйна и Беларус Брянска област, посочи по-късно Следственият комитет. ФСС твърди, че те са имали контакти " с украинската страна ".

Според изданието „ Новая газета ”извършителите са пристигнали до концертната зала с дребна бяла кола с черен покрив. След всеобщата пукотевица и пожара се качили в същия автомобил и напуснали мястото на престъплението. Кои са тези хора и какви са били претекстовете им остава неразбираемо.

Кървавият атентат провокира необятен отзив по света. Редица страни, политици и деятели изрекоха съболезнования и показаха шока си, без да се притесняватот неприятните си връзки с властта в Кремъл.

„ Ужасът на клането на цивилни в Москва не може да бъде признат. Правителството на Италия изцяло осъжда този непоносим терористичен акт ”, съобщи министър председателят на Италия Джорджа Мелони.

„ Твърдо съдя терористичната офанзива, припозната от ИДИЛ. Франция показва солидарността си с жертвите, с техните близки и с целия съветски народ ”, разяснява президентът на Франция Еманюел Макрон.

Президентът на България Румен Радев също изрече съболезнования на фамилиите на починалите при офанзивата в Москва.

„ България постоянно е осъждала всички форми на тероризъм и набези против почтени жители, където и когато и да са се случвали ", написа Радев в обществената мрежа„ X ".

„ България показва съболезнования към околните на жертвите на терористичния акт в Москва. Категорично осъждаме тероризма във всички негови проявления. Призоваваме за следствие и изясняване на събитията, довели до осъществяването на нападението ", секазва в известие на формалната страница на Министерския съвет.

От Движение за права и свободи също остро осъдиха всеобщото ликвидиране.

„ Борбата с тероризма и грозните му проявления изисква от ден на ден международната общественост да сплоти воля, старания и дейности с цел да подсигурява сигурността на хората. Солидарни сме с жертвите и ранените, техните фамилии и с съветския народ ", съобщи Делян Пеевски.

От Българска социалистическа партия също излязоха с позиция.

„ Осъждаме изрично терористичното нахлуване в Москва, довело до гибелта на десетки хора. Извършителите и подбудителите на това закононарушение би трябвало да бъдат открити и най-строго осъдени. Призоваваме към въздържаност и отбягване на дейности, които биха довели до осъществяване на вероятните цели на атентаторите, а точно внезапно ескалиране на спора в Украйна.Изразяваме нашите съболезнования към околните на починалите, а на потърпевшите и ранените - бързо възобновяване ", пишат от левицата.

От посолоството на Русия у нас благодариха за изказаните съболезнования.

„ Страшен терористичен акт беше извършвэен на 22 март в Москва, в концертна зала " Крокус Сити Холл ". Новините и фрагментите, които постъпват от мястото на събитията, ужасяват. Изразяваме съболезнования на фамилиите на починалите, съчувстваме на потърпевшите и пожелаваме на тях най-бързо излекуване. Благодарни сме на всички, които показаха съпричастност към нещастието ни ", пишат оттова.

До момента няма данни за починали или потърпевши българи при стрелбата, оповестиха от Министерство на външните работи. При потребност от подпомагане българските жители могат да се обръщат към посолството на Република България вМосква, Руска Федерация на следния телефонен номер: + 7 495 234 02 26. Телефон за екстрена връзка: 007-910-457-2835. Сигнали може да се подават и на следния имейл адрес:

Сигнали и молби за подпомагане при бедствени обстановки на български жители се одобряват непрекъснато и на телефонните линии на дирекция " Ситуационен център ": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл:.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР