Картофите са един от най-популярните хранителни продукти. Те са вкусни,

...
Картофите са един от най-популярните хранителни продукти. Те са вкусни,
Коментари Харесай

Какви грешки допускаме при готвене на картофи

Картофите са един от най-популярните хранителни артикули. Те са вкусни, потребни и не на последно място - доста лесни за подготвяне. Рецептите с картофи са разнородни, а усетите - неповторими, без значение дали ги варим, пържим, готвим с някакво месо или други зеленчуци.

Тъй като даже най-неумелият готвач най-малко един път в живота си е приготвял картофи, всеки счита, че може да се оправи с рецептите за вкусното картофено ядене. Особено що се отнася до варенето, това е най-простата термична обработка, на която това кореноплодно се подлага.

Правилно варене на картофи

Обикновено хората заливат картофите със студена вода, поръсват ги със сол и ги поставят да се варят. В този случай в процеса на обработка се губят съвсем всички хранителни субстанции. Правилното варене допуска суровите картофи да се пуснат във врящата вода и да се осолят чак когато омекнат.

Пресни картофи, без значение дали са измити или обелени, се поставят във вряща вода и се оставят на сдържан огън за 15-20 минути.

Стари картофи наложително се варят, без да се белят. Картофената кора задържа всички потребни субстанции и когато се обели, витамините остават в сварения картоф.

Ако ще се прави картофено пюре, картофите е добре да се нарежат на дребни късчета, с цел да се понижи времето за обработка.

За да стане мек, благоуханен и още по-вкусен, картофът е добре да се вари в примес от вода и малко мляко. Съотношението е четвърт мляко на литър вода. Ако се нареже лук и се добави и масло в течността, този зарзават надминава и най-хубавите упования.

Вкусовите качества на картофите са добре познати на всеки. Те не са единствената изгода, която получаваме при потреблението на зеленчука. Съдържанието на витамин С в един приблизително огромен картоф дава четвъртинка от дневната доза, която е нужна на организма.

Заедно с скъпия витамин тялото получава още витамини и минерали. Магнезият, калцият, желязото, манганът, йодът, натрият и сярата са детайли, които са в основата на редица витални процеси и играят значима роля за вярното действие на тялото. Можем да ги получим по допустимо най-приятен и апетитен метод единствено с един картоф дневно.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР