Картите за градския транспорт, както и билетите за влаковете ще

...
Картите за градския транспорт, както и билетите за влаковете ще
Коментари Харесай

Министърът на икономиката прогнозира инфлацията да стане едноцифрена през април - май

Картите за градския превоз, както и билетите за влаковете ще бъдат понижени за пенсионери и учащи. Решението се чака да бъде гласувано идната седмица на съвещание на Министерския съвет, разгласи служебният стопански министър Никола Стоянов, който през днешния ден регистрира работата си през последните шест месеца. Стоянов предвижда и понижение на стоките и услугите до пролетта.

Икономическата конюнктура в страната се е нормализирала спрямо последните шест месеца, демонстрират данните на отрасловото министерство.

" Знам, че критиците ще кажат и то е по този начин, че данните са положителни само че хората не го усещат по джоба си. Все още цените не виждаме да спадат съществено ", разяснява Стоянов.

Затова и министерството продължава разноските си с бизнеса, с цел да може цените да тръгнат надолу. Според прогнозата на ведомството, инфлацията ще продължи да пада и до април-май още веднъж да стане едноцифрена.

" Пикът е през септември месец и след това потегля надолу. Ноември, декември има задържане, само че даже това е добра вест. Надявам се тази наклонност да продължи и от февруари да стане доста отчетлива ".

Освен понижение на картите за публичния превоз за пенсионери и учащи, се обмисля и нова мярка, която да размени компенсацията от 25 стотинки, която действаше до нова година. Тя ще важи обаче единствено за хора с приходи под 1000 лв. месечно.

" Имаме механически проблем за момента, самите бензиностанции търсим опция по какъв начин те да могат да удостоверяват кой има право да употребява мярката или не, защото въпреки всичко опита в България сочи, че сигурно ще има и опити за злоупотреби ", сподели Никола Стоянов.

Парите за тези ограничения обаче ще бъдат събрани от рафинериите, които купуват съветски нефт. Самите рафинерии, както и останалия бизнес обаче ще продължат да получават обезщетения поради високите цени на тока.

" Решението на Народното събрание е компенсацията за електричество над 200 лв. да важи за безусловно всички български компании, надлежно и за " Лукойл ". Това мога да го потвърдя, ние, несъмнено, изпълняваме решението на Народното събрание ", уточни министърът.

Никола Стоянов разяснява и че износът на оръжие остава на високите равнища от февруари 2022 година.

" Когато станах министър, имаше 255 покупко-продажби за 1 милиарда лв. и разписахме всеки един от тези 255, които имаха нужните документи, несъмнено ".

До този миг с Никола Стоянов не са водени диалози за присъединяване в новия службен кабинет, само че самият той съобщи, че в случай че го поканят, би приел.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР