Картини, рисувани по памет и по снимки, разказват истории за

...
Картини, рисувани по памет и по снимки, разказват истории за
Коментари Харесай

Нора Ампора рисува „Истории от облака“

Картини, рисувани по памет и по фотоси, описват истории за самотата, уединението, щастието и спокойствието на битието. С тях фенът има чувството, че върви по облаци, само че не по тези чисти и бели пухкави памучета в небето, а из интернет пространствата, които съхраняват нашата памет. Или в тази ситуация тази на Нора Ампова. За нея облакът е воайорът, очевидец на протичащото се с нас. Затова и рисува това, което той виждат. Изложбата на художничката, отдадена на „ Истории от облака “, към този момент може да бъде прегледана в столичната изложба „ Нюанс “. От 20 април до 9 май.

В 23 живописни платна образната артистка, която работи в областта на живописните медии, изследва споделените в облака мигове. Някои от тях приказват за изолацията на миналата година, други пък за откровената фамилиарност у индивида. Пасторални пейзажни композиции водят фена в покрайнините на Женева, само че и на всички места другаде, където желае да бъде. Миговете в картините на Нора Ампова в действителност са универсални. Те припомнят, че без значение дали приказваме за виртуалните облаци, или за тези в небето, някой някъде постоянно ни следи и не е без значение какво оставяме след себе си.

В творбите ѝ се открива и отпратка към Дейвид Хокни и неговите пусти бездни, заобиколени от жизнерадостни цветове. Английският художник, сценограф и фотограф е бил измежду обичаните актьори на нейния преподавател – Адрей Даниел. Открива се и опция феновете да дорисуват историите. На този тип другарство Нора Ампова доста държи.

Ако желаете да научите още за изложбата ѝ „ Истории от облака “, пуснете си звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР