Картината на финансовите пазари изглежда доста оптимистична от гледна точка

...
Картината на финансовите пазари изглежда доста оптимистична от гледна точка
Коментари Харесай

Инвестиционен консултант: Картината на финансовите пазари изглежда доста оптимистична

Картината на финансовите пазари наподобява много оптимистична от позиция на растежа на показателите на тържищата по света. Това сподели основният капиталов съветник на " ЕЛАНА Трейдинг “ Цветослав Цачев в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “.

Рисковете от ескалацията на напрежението в Близкия изток в международен мащаб се отразяват относително едва на цената на петрола. Очакванията на специалиста са застрахователните компании да спрат да застраховат транспорти, които минават по застрашените направления в Червено море, и по този метод ще принудят транспортните компании да минават по обиколни направления, което ще оскъпи товарите. Това към този момент се случва и има отрицателен резултат върху международната стопанска система, само че той не е неизпълним, счита Цачев.

Той разяснява и данните от корпоративните доклади на огромните компании за четвъртото тримесечие на предходната година. Тази седмица следва да забележим докладите на Meta, Amazon, Apple и Microsoft. " По-интересното ще бъде да забележим какво ще ни кажат тези компании за идващото тримесечие или за цялата 2024 година Tesla освен че разочарова предходната седмица със своя доклад, който беше по-слаб от прогнозите като облага, само че Илън Мъск сподели, че темповете на напредък през годината ще бъдат много по-ниски от това, което чака пазарът. Тези огромни двуцифрени проценти на напредък очевидно няма да се случват отсега нататък. Причината е освен конкуренцията, а и отпадането на някои тласъци за електрическите коли и насищането на първичния възторг. Акциите на компанията паднаха доста предходната седмица незабавно след доклада, несъмнено това не се харесва на вложителите “, разяснява Цветослав Цачев.

Очакванията на анализаторите и вложителите са седемте огромните софтуерни компании да имат доста по-добри резултати, а останалите компании в S&P 500 да покажат доста по-ниски резултати. " Намалението в прогнозите идва от тези по-малки компании. Това е притеснително, тъй като действително там виждаме икономическия пиедестал. Тези компании вършат доста работни места, техният бизнес зависи от икономическия цикъл, от растежа на стопанската система, от всичко, което се случва в всекидневието “, изясни специалистът.

Той разяснява и срутва на китайските акции, листвани в Хонконг. " Държавата наложи ограничавания на вложенията и това докара до извънредно ниските стойности на пазара на акции в Хонконг. По неофициална информация има пренасочване на пари от китайски държавни компании към този сегмент от пазара, който може да бъде купуван от чужденци, с цел да се всмуква това количество предлагани акции, които всеки ден излизат на пазара.

Причината за продажбата на акции са политически. Има съществени терзания, че в Съединени американски щати могат да се появят някакви регулации, които да забранят на американски фондове и други вложители да имат такива акции. Икономическите аргументи са свързани с огромния спад на пазара на парцели и въобще икономическото закъснение “, разясни капиталовият съветник.  

" Според мен огромният проблем е, че спадът на акциите увлича и отлив на пари и капитали от дълговия пазар в Китай, т.е. от заемите, отпуснати на такива компании. Китай има към 2 трилиона подобен външен дълг с облигации, вложен от чужбина. Т.е. когато тези два процеса вървят дружно, даже спадът на цените на акциите няма да окаже значение върху стопанската система, само че в случай че го няма това финансиране и опцията задълженията да бъдат изплащани с взимането на нови, стопанската система ще спре да работи, тъй като доста бизнеси ще банкрутират, най-много строителният, тъй като там е главната част от тези големи задължения “, добави специалистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР