Картина на психичното здраве с фокус върху депресивните състояния ще

...
Картина на психичното здраве с фокус върху депресивните състояния ще
Коментари Харесай

Проблемите на хората с депресия дискутират експерти и представители на пациентски организации



Картина на психологичното здраве с фокус върху депресивните положения ще бъде обрисувана с полемика, в която ще вземат участие специалисти и представители на Световната здравна организация (СЗО), Националния център по публично здраве и разбори (НЦОЗА), пациентски организации и УНИЦЕФ България.

Дискусионното студио стартира в 10 ч. и може да се вземе присъединяване присъствено или онлайн, оповестиха за БНР от уредниците.

Световната статистика разкрива, че всеки пети човек през живота си е претърпял депресивен епизод . Проблемът е регистриран два пъти по-често при женския пол.

Ситуацията в България с всеки минал ден се задълбочава заради стигмата и обществените табута, свързани с психологичното здраве. Много от хората с меланхолия, които се нуждаят от лекуване, не го търсят.

Депресията е мъчно за диагностициране положение . Симптомите могат да бъдат леки или толкоз тежки, че да са изцяло изтощителни. Често се демонстрира с други психологични проблеми, изясняват експерти.

Депресията се повтаря при 75 до 80% от пациентите, хронифицира при 15-20 % от пациентите и може да докара до обилни нарушавания в способността на индивида да се грижи за ежедневните си отговорности.

Настоящата ни здравна система и законодателство не са изцяло съвместими с потребностите на българските пациенти и това се отразява в цялостния достъп до лекуване.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР