Картата на света се променя постоянно. На земното кълбо има

...
Картата на света се променя постоянно. На земното кълбо има
Коментари Харесай

Как се прекроиха границите за 30 години? 15 държави, които не съществуваха тогава

Картата на света се трансформира непрекъснато. На земното кълбо има 196 интернационално приети суверенни страни, най-малко по този начин настояват множеството специалисти. На друго мнение са специалистите от Организацията на обединените народи - съгласно тях приетите страни са 193. От своя страна Държавният департамент на Съединени американски щати признава 195 страни, съгласно тях Тайван е китайска провинция, а не независима страна.

В света има и редица страни , които имат всички признаци на държавност – надзор над територията, система на ръководство, в действителност суверенитет, само че в това време са лишени от цялостно или отчасти интернационално дипломатическо признание и като такива не могат да бъдат индивид на интернационалните връзки.

Въоръжените спорове по света не престават да оформят образа на картата на света. Всички погледи са вперени сега в Каталуния – ще има ли нова страна на картата на Европа или не – към момента е рано да се каже.

Предлагаме ви да ви разходим из 15 страни, които не съществуваха преди 30 години:

Южен Судан

Това е най-младата страна в света. Южен Судан се отдели от Судан през 2011 година,след десетилетия на революция.

 Южен Судан, Това е най-младата страна в света. Южен Судан се отдели от Судан през 2011 година,след десетилетия на революция. Guliver/Getty Images

Косово

Косово е отчасти приета страна на Балканския полуостров. До 17 февруари 2008 година Косово юридически е самостоятелна област в състава на Република Сърбия, въпреки в действителност региона да не е под контрола на сръбското държавно управление от 1999 година Формално Косово е част от Сърбия, само че след Косовската война се ръководи като протекторат на Организация на обединените нации. През ноември 2006 година в Сърбия се организира референдум за нова конституция на републиката, съгласно която Косово остава самостоятелна област, само че с по-широка автономност. Това е отхвърлено от най-вече албанското население, което не взе участие в референдума. Косово афишира независимостта си на 17 февруари 2008 година и е прието от България и още 107 страни, 22 от които са страни-членки на Европейски Съюз, както и от Съединени американски щати и Канада и Австралия.

 Косово, Косово е отчасти приета страна на Балканския полуостров. До 17 февруари 2008 година Косово юридически е самостоятелна област в състава на Република Сърбия, въпреки в действителност региона да не е под контрола на сръбското държавно управление от 1999 година Формално Косово е част от Сърбия, само че след Косовската война се ръководи като протекторат на Организация на обединените нации. През ноември 2006 година в Сърбия се организира референдум за нова конституция на републиката, съгласно която Косово остава самостоятелна област, само че с по-широка автономност. Това е отхвърлено от най-вече албанското население, което не взе участие в референдума. Косово афишира независимостта си на 17 февруари 2008 година и е прието от България и още 107 страни, 22 от които са страни-членки на Европейски Съюз, както и от Съединени американски щати и Канада и Австралия. Guliver/Getty Images

Източен Тимур

Източен Тимор е островна страна в югоизточна Азия. На 30 август 1999 година в национално допитване, подкрепено от Организация на обединените нации, популацията на Източен Тимор гласоподава за самостоятелност от Индонезия. В интервала 1999 – 2001 година милиции, поддържани от Индонезия, организират акции на тероризиране и принуждение над популацията.

На 20 май 2002 година Източен Тимор е интернационално приет като независима страна. Това е първата нова самостоятелна страна за 21 век.

 Източен Тимур, Източен Тимор е островна страна в югоизточна Азия. На 30 август 1999 година в национално допитване, подкрепено от Организация на обединените нации, популацията на Източен Тимор гласоподава за самостоятелност от Индонезия. В интервала 1999 2001 година милиции, поддържани от Индонезия, организират акции на тероризиране и принуждение над популацията., На 20 май 2002 година Източен Тимор е интернационално приет като независима страна. Това е първата нова самостоятелна страна за 21 век. Guliver/Getty Images
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР