Мъжете са по-добрите шофьори - това клише съществува навред. Но

...
Мъжете са по-добрите шофьори - това клише съществува навред. Но
Коментари Харесай

Да шофираш като жена означава най-вече едно

Мъжете са по-добрите водачи - това факсимиле съществува навсякъде. Но статистиката постоянно демонстрира друга картина. На плакатите са изобразени мъже, чиито лица се виждат единствено на половина: млади и по-възрастни, с брада или без брада, хванали повърхностно кормилото и излъчващи самоувереност, че държат всичко под надзор. Но текстът е фрапантен: " 93% от алкохолизираните шофьори , замесени в катастрофи, са мъже. Да шофираш като жена значи най-много едно: да останеш жив ", написа .

84% от пътните катастрофи с съдбовен край са породени от мъже, научаваме от различен афиш. А трети разкрива, че девет от всеки 10 починали млади водачи са мъже. Ето за какво организацията " Victimes et citoyens " ( " Жертви и жители " ) е решила да прибегне до настоящата ексцентрична акция във Франция, споделя немската социална медия АРД.

Целта: по-висока осведоменост

Председателят на организацията Жулиен Тибо самичък е станал жертва на тежко пътнотранспортно произшествие, защото водачът се е движил с доста по-висока от позволената скорост. " Нека престанем да нарушаваме разпоредбите за придвижване. Тогава ще имаме и по-малко катастрофи на пътя ", уверен е той.
 /iStock
Организацията на Тибо работи в съдействие с министерства и взе участие в Съвета за пътна сигурност на Франция, както и в съответната европейска организация. За да увеличи информираността на хората и да ги накара да се замислят, от организацията изпращат потърпевши и деца, изгубили родителите си при произшествия, да приказват в учебни заведения, автошколи и компании. Доброволци пък посещават лечебни заведения, с цел да оказват помощ и дават отговор на въпросите на жертви на произшествия: Какво ще стане с мен без ръцете ми, без краката ми, без паметта ми? Кой ще сглоби още веднъж разрушения ми живот?

" Жена зад кормилото, гибел на завоя ": за какво това е безсмислица

В репортаж на новинарския канал BFMTV Жюли от Тулуза споделя, че постоянно се е ядосвал на жените зад кормилото. Но от дълго време би трябвало да сме преодолели клишетата за дамите, добавя французинът, представен и от АРД: " Хората от много време споделят: Жена зад кормилото, гибел на завоя. Мнозина го мислят и до през днешния ден, само че не и аз. Жените просто карат доста по-внимателно и не се забъркват в неприятни обстановки на пътя ", казва Жюли. Според изследване в интернет четири от всеки пет дами са се сблъсквали с този фатализъм.

Даниел, която кара към този момент над 30 години, споделя какво вижда постоянно по улиците и кръстовищата: " Спрях, с цел да пусна човек с увреждане да пресече, само че водачът зад мен ме изпревари, а светофарът към този момент светеше алено. Беше мъж ", показва дамата.

Автоинструкторът Жером постоянно наблюдава подобно държание. Според него девойките и младите дами в неговите курсове поставят повече старания от момчетата, когато става въпрос за сигурност и осъзнаване на критични обстановки при шофиране. " Момчетата не се замислят толкоз за това, което може да се случи ", прибавя той.

Осем пъти по-нисък риск от гибел при дамите

Това държание на мъжете на пътя не остава без последствия: мъже са жертвите при три четвърти от смъртните случаи и тежките пострадвания при пътнотранспортни катастрофи, а четири от всеки пет отнети свидетелства за правоуправление са на мъже водачи. Във Франция рискът от гибел при пътнотранспортно произшествие е при жените осем пъти по-нисък от този при мъжете, научаваме още от обявата на АРД.
 /iStock
Според данните на Центъра за пътна сигурност през 2023 година във Франция е имало над 3400 убити на пътя - незначително по-малко от миналата година, но далеч от историческия най-малко от под 2800 смъртни случая по пътищата, регистриран през 2020 година, когато това беше резултат от пандемията. Благодарение на новата акция в този момент французите към този момент знаят по какъв начин да се приближат до това число: " Шофирай като жена! ".

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР