Кърсти Али бе сред първите известни личности, които се включиха

...
Кърсти Али бе сред първите известни личности, които се включиха
Коментари Харесай

Радини вълнения около новите Оскарови правила

Кърсти Али бе измежду първите известни персони, които се включиха в “Туитър ”, с цел да изразят несъгласието си с оповестените през вчерашния ден нови правила за допустимост в категолията „ Най-добър филм “ на Оскарите. Идеята зад тях е да се ускори расовото и полово разнообразие както в креативните и техническите екипи, по този начин и в тематиките и сюжетите на новите филми.

Актрисата, позната на българската аудитория най-много от сериала “Бар Наздраве ”, е известна и с това, че не се опасява да показва мнението си - дори и когато може да наподобява противоречиво за мнозина. Така например в края на март Али (която е и сциентоложка, сходно на други холивудски звезди като Том Круз и съпругите му) обществено благодари и похвали президента Тръмп за отличния метод, по който управлява страната и взема решение всички проблеми. Вчера сутринта обаче тя не беше признателна, а възмутена от новите правила:

„ Това е срам за създателите на всички места. Можете ли да си визиите някой да споделя на Пикасо какво да рисува в картините си?  

Вие, хора, сте се побъркали.

Контролирате създателите, контролирате самостоятелната мисъл… ОСКАР ОРУЕЛ “, написа актрисата. 

Малко по-късно този текст изчезна и Али изясни: „ Изтрих първия си туит за новите правила за " Оскар " за най-хубав филм, тъй като считам, че това беше неприятна прилика и неправилно представяше моята позиция. Аз съм 100% зад многообразието, приобщаването и толерантността. Противопоставям се на наложителните случайни проценти, свързани с наемането на хора във всеки бизнес ". 

Часове по-късно Али добави, че многообразието и приобщаването „ би трябвало да бъдат изучавани и преподавани толкоз добре и същински, че по натурален път да станат втора природа за нашите деца “. На това мъчно може да се възрази, само че тежките рецензии и леките подигравки със звездата към този момент бяха подети. 

Russia Today (RT), държавната съветска телевизия, която се излъчва по платени канали в Съединени американски щати, излезе със заглавие „ Квотите за „ разнообразие “ на Оскарите могат да попречват разказването на истории и да запълнят филмите с безсмислени проформа облици “. 

Всъщност реакциите на Кърсти Али, RT и всеобщите възмутени мнения в обществените мрежи - по какъв начин

идва краят на положителното кино

и към този момент ще знаем кои филми да не гледаме - номинираните за “Оскар ”, несъмнено, бяха прибързани и написани без запознаване с новите правила.

Сгрешиха (но по-малко) и тези, които побързаха да се зарадват, че в Холивуд настава нова епоха на расово разнообразие, приобщаване и приемливост. Това мъчно  ще се случи, преди „ да възпитаме нашите деца по този начин, че тези неща да им станат  втора природа “, както споделя Кърсти Али.

Въпросът, който наподобява вълнува най-много противниците на новите правила е идва ли краят на филмите за хетеросексуални бели мъже? 

След деликатно прочитане на разпоредбите и обзор на номинираните за най-хубав филм заглавия от последните 10 години, в английския вестник „ Телеграф “ са забелязали, че даже и тези правила да бяха въведени преди 10 години, те не биха оказали съвсем никакво въздействие върху надпреварата за най-хубав филм. Не биха повлияли безусловно на историите, в които вземат участие единствено бели мъже. Защото новите стандарти в действителност не са никак сложни за осъществяване. 

Филмите ще би трябвало да дават отговор на два от четирите стандарта, покриващи: А. Представяне на екрана, тематики и сюжети.  Б. Творчески екипи  В. Достъп до промишлеността и благоприятни условия и Г. Развитие на публиката. Правилата са доста съответни за броя на хората от разнообразни незадоволително показани групи, които би трябвало да бъдат приобщени.

Разглеждайки спечелилите в категорията за най-хубав филм през последното десетилетие, в “Телеграф ” не разкрили нито един, който не би се класирал, в случай че те към този момент действаха. Недостатъчно показаните групи включват дами, членове на няколко расови или етнически групи, хора, които са LGBTQ +, и „ хора с когнитивни или физически увреждания или или с повреден слух “. Да не забравяне, че в Съединени американски щати малцинствените расови и етнически групи са повече от 40% от популацията. 

„ Опитахме се да открием един-единствен образец измежду номинираните за най-хубав филм, който да не дава отговор на новите условия и най-подходящ изглеждаше “Дюнкерк ” на Кристофър Нолан от 2017 година “, написа “Телеграф ”.

Може ли да мине филм само за бели, хетеросексуални мъже

- английски бойци и моряци, - който съответно има и доста бял и мъжки актьорски състав. От  изданието очаквали, че може би ще има проблеми с номинацията  по новите правила. Но не.

При деликатно прочитане на разпоредбите, се оказва, че даже предполагаем филм с напълно бял, напълно мъжки актьорски състав и даже напълно бял екип зад камерата, може да се класира, като дава отговор на условията за допустимост по стандартите С: Достъп до промишлеността и благоприятни условия и  Г. Развитие на публиката. Не забравяйте, че е задоволително филмите да дават отговор на два от четирите стандарта, с цел да бъдат възможни.

С други думи, филм за бели предприемачи от Уолстрийт или викинги по море - които изглеждат тревожно лишени от разнообразие - също могат да попаднат в номинациите, в случай че наемат или оферират благоприятни условия за платени стажове и чиракуване, или работа в маркетинга, рекламата и разпространяването на членове на незадоволително показани групи.

Така че следващия път, когато чуете някой да се оплаква, че режисьор или артист, който е негър, LGBTQ+ и жена е спечелил “Оскар ”, единствено поради квотите - да знаете, че това не е безусловно правилно. Реални разлики и огромни промени в метода, по който Холивуд прави бизнес, не се чакат. Но пък настина представителите на малцинствени групи ще получат по-големи шансове в света на киното. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР