Карлово отбелязва 150 години от гибелта на Апостола на свободата

...
Карлово отбелязва 150 години от гибелта на Апостола на свободата
Коментари Харесай

Тържествена заря в памет на Апостола в Карлово

Карлово отбелязва 150 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски. На площад " Васил Левски " се организира възпоменателна гала в памет на националния воин.

За българската православна черква Васил Левски е Дякон Игнатий, за един от първите му историографи – Захарий Стоянов – Левски е Баща на апостолите, а за нас Левски е независимост, сподели кметът на

Карлово Емил Кабаиванов. „ Свобода, която той отбрани със личния си живот “, добави той. 

По думите му 150 години след гибелта на Апостола на свободата ние навеждаме чела и се прекланяме още веднъж пред неговия живот, дело, всеотдайност и висок морал.

„ Левски остана във времето, Левски извърши дълга си, остава всеки от нас да направи същото, а времената, в които живеем – методът е единствено един – каузи трябват, а не думи “, каза по време на церемонията министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Пред паметника Васил Левски събралите се хора резервираха едноминутно безмълвие, паднаха на колене и сведоха глави пред Апостола на свободата. Церемонията приключи с тържествена заря-проверка.

На отбелязването на 150 години от гибелта на Васил Левски участваха и министърът на културата Найден Тодоров, регионалният шеф, общински съветници, духовни лица, генерали, офицери, сержанти, бойци и жители.

На 15 май 1903 година в Карлово е направена първата копка на паметника на Васил Левски и е  организирано огромно празненство, на което участват княз Фердинанд, министри, общественици. Паметникът, дело на скулптора проф. Марин Василев, е приключен и открит през юни 1907 година  

Утре в 11:00 часа на площад " Васил Левски " ще се организира възпоменателен митинг-поклонение и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола. След церемонията ще се организира шествие до родната къща на Левски, през днешния ден Национален музей " Васил Левски ", където ще бъдат връчени премиите на комитет " Васил Левски " - Карлово.

Възпоменателното отбелязване на 150 години от гибелта на Васил Левски в Карлово е под патронажа на президента Румен Радев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР