Карлос Де Оливейра, управител на имоти в Мар-а-Лаго, готов да се признае за дело по дело за класифицирани документи

...
Вашингтон — Карлос Де Оливейра, управител на имоти в курорта
Коментари Харесай

Вашингтон — Карлос Де Оливейра, управител на имоти в курорта Мар-а-Лаго в Южна Флорида на бившия президент Доналд Тръмп, трябва да се яви в съда в четвъртък сутринта, за да се изправи пред обвинения, повдигнати от специалния прокурор Джак Смит по делото, че Тръмп е използвал неправилно чувствителни правителствени документи след напускане на поста.

Де Оливейра трябва да се яви пред федерален магистрат във Форт Пиърс, Флорида, за да пледира по четирите обвинения, повдигнати срещу него от Смит и неговия екип от федерални прокурори. Той се появи първоначално миналата седмица и беше освободен срещу гаранция от $100 000. Тогава той не се е пледирал, тъй като все още не е наел адвокат във Флорида.

Помощникът на Тръмп, Уолт Наута, също трябва да се яви за второ обвинение по делото. Той и Тръмп са изправени пред допълнителни обвинения, произтичащи от разследването на Смит. Бившият президент уведоми съда миналата седмица, че се отказва от правото си да се яви на съдебното производство и пледира невинен и по трите допълнителни обвинения, повдигнати срещу него.

делото срещу Тръмп и Наута миналия месец. Той е изправен пред четири обвинения: едно за промяна, унищожаване, осакатяване или укриване на предмет; едно обвинение за корупционна промяна, унищожаване, осакатяване или укриване на документ, запис или друг предмет; едно обвинение за заговор за възпрепятстване на правосъдието; и едно обвинение за даване на неверни изявления и изявления по време на доброволно интервю с федерални следователи.

Актуализираният обвинителен акт включваше и нови обвинения срещу Тръмп, който вече беше изправен пред 37 обвинения, произтичащи от работата му с чувствителни държавни документи, включително 31 за предполагаемо незаконно задържане на информация за националната отбрана. Трите нови обвинения, повдигнати от специалния прокурор, включват две обвинения за възпрепятстване и едно допълнително обвинение за незаконно задържане на информация за националната отбрана, което се отнася до меморандум на Пентагона за Иран, който Тръмп уж е показал на писател и издател по време на среща през юли 2021 г. в неговия Бедминстър , Ню Джърси, голф клуб.

Тръмп се пледира за невинен по всички първоначални 37 обвинения и разкритикува случая на Смит като част от партизански „лов на вещици“, предназначен да навреди на кандидатурата му за Белия дом през 2024 г. Наута също се призна за невинен по шестте първоначални обвинения, повдигнати срещу него по време на първото му обвинение миналия месец.

Процесът по делото трябва да започне през май 2024 г.

Новите обвинения в обвинителният акт включва записи от охранителни камери в Мар-а-Лаго, които бяха изискани чрез призовка на федералното голямо жури, изпратена до адвокат на Тръмп през юни 2022 г. Прокурорите твърдят, че Тръмп, Наута и Де Оливейра са поискали кадрите да бъдат изтрити, за да предотвратят превръщането им пред голямото жури.

Според обвинителния акт Де Оливейра е казал на директора по информационни технологии на Mar-a-Lago, че „„шефът“ е искал сървърът да бъде изтрит.“ Когато неназованият служител отговори, че не вярва, че може да направи това, Де Оливейра „настоя“, че „„шефът“ иска сървърът да бъде изтрит и попита: „Какво ще правим?“ според актуализираното обвинение от екипът на специалния прокурор.

ФБР и голямото жури получиха видео за наблюдение от Мар-а-Лаго през юли 2022 г., което показва преместване на кутии, според специалния прокурор. ФБР проведе разрешено от съда претърсване на имота на 8 август 2022 г. и извади 102 документа с грифове за класификация, 17 от които бяха с гриф „строго секретно“, 54 с гриф „секретно“, а 31 от които бяха обозначено като „поверително“, според обвинителния акт.

Множество източници казаха на CBS News, че Mar-a-Lago I.T. работник е Юсил Таверас. Не му е повдигнато обвинение.

Федералните прокурори също така твърдят, че Де Оливейра е излъгал следователите по време на доброволно интервю в къщата му на 13 януари относно местоположението и движението на кутиите, съхранявани в Мар-а-Лаго. Де Оливейра каза на ФБР, че не е бил част от група, която е помогнала за разтоварването и преместването на кутии в края на президентството на Тръмп, и каза, че не е знаел, че кутиите са били премествани, според новото обвинение.

Екипът на Смит твърди, че изявленията на Де Оливейра са били „фалшиви“, тъй като той „лично е наблюдавал и помогнал за преместването на кутиите на Тръмп, когато са пристигнали“ в Мар-а-Лаго през януари 2021 г.

Делото срещу Тръмп, включващо неговото боравене на правителствени документи, които бяха открити от имението му в Южна Флорида, след като той напусна поста, е първият от двата, повдигнати срещу него от Смит и неговия екип. Голямо федерално жури обвини бившия президент миналата седмица по криминални обвинения, произтичащи от усилията му да остане на поста след президентските избори през 2020 г. Той е изправен пред четири обвинения и не се призна за виновен по време на обвинение миналата седмица.

Тръмп беше обвинен от окръжния прокурор на Манхатън в 34 престъпления за фалшифициране на бизнес досиета в края на март, които произтичат от предполагаема дългогодишна схема за използване на плащания на „скрити пари“, за да се запази вредна информация за него от обществеността  преди изборите през 2016 г. Той се призна за невинен по обвиненията.

Бившият президент също така каза пред тълпа от поддръжници в Ню Хемпшир във вторник, че вероятно ще бъде обвинен за четвърти път следващата седмица, този път от голямо жури в окръг Фултън , Джорджия, като част от разследване на окръжния прокурор там за усилията му да обърне резултата от изборите през 2020 г.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР