Кърк Дъглас е единствен син в деветчленното семейство на бедни

...
Кърк Дъглас е единствен син в деветчленното семейство на бедни
Коментари Харесай

Kърк Дъглас – бедното еврейско момче, станало най-голямата холивудска звезда

Кърк Дъглас е единствен наследник в деветчленното семейство на небогати съветски евреи, пристигнали в Щатите от Амстердам. Името му е Исур Даниелович, само че в Щатите родителите му приели семейството Демски, а Исур станал Изи. Демски били членове на дребна еврейска общественост в мощно антисемитски надъхан квартал, а единственият логичен късмет за сина им бил да го изпратят в учебно заведение за равини. Но още във втори клас Изи знаел, че желае да стане артист. Майка му ушила черна престилка за учебна пиеса, в която изиграл ролята на обущар, а след представлението татко му му дал първия " Оскар " под формата на рогче сладолед.

През 1939 година със 160 $ и положителни оценки от учебно заведение, Изи Демски (вече като Кърк Дъглас) се преместил в Ню Йорк, където спечелил стипендия в Американската акадeмия за трагични изкуства и едно другарство за цялостен живот – негова колежка в академията била Бети Джоан Перске, която светът познава като Лорън Бекол. Приятелството им било споено вечно, когато младата Бекол съумяла да убеди чичо си да даде палтото си на бедния артист, който не можел да си разреши връхна дреха. Две години по-късно избухнала войната и Кърк се записал доброволец във флотата.  

След края на войната артистът се върнал в Ню Йорк, където играл в няколко театрални постановки без необикновен триумф. В това време неговата другарка Лорън Бекол била към този момент новоизгряваща звезда в Холивуд, откакто партнирала на Хъмфри Богарт в " Да имаш и да нямаш ". Отново нейната интервенция се оказала крайъгълен камък в живота на Кърк – Лорън го свързала с холивудски продуцент, който му предложил роля в " Странната обич на Марта Айвърс " (1946), където трябвало да партнира на Барбара Стануик. Четири години по-късно той споделил огромня си хонорар за " Млад мъж с тромпет " с Лорън Бекол.   



По това време, което назовават " Златната епоха на Холивуд ", актьорите имали дълги контракти със студията, ръководени от шепа хора, и нямали никаква креативна независимост. Продуцирали се филми на конвейер и Кърк бил изправен пред опцията за седемгодишен контракт без право на отвод. Той обаче показал нечувана смелост и отказал. В идващите години играл единствено второстепенни функции в треторазрядни продукции, до момента в който шансът не почукал на вратата му. Предложили му доста пари, с цел да партнира на Ава Гарднър и Грегъри Пек във високобюджетния " Големият виновник ". Още един път Кърк Дъглас показал вътрешен глас и смелост да откаже, с цел да одобри роля в нискобюджетна продукция, за която даже не получил хонорар. В " Шампион " изиграл ролята на първенец по бокс, търсещ самопризнание. " Големият виновник " бил цялостен неуспех, само че за " Шампион " Кърк Дъглас бил номиниран за " Оскар "!



След " Шампион " доста неща се трансформирали за Кърк – бил звезда, която всички разпознавали, цената му скочила. Изиграл корумпирано ченге в " Детективска история " (1951), холивудски продуцент в " Лошият и хубавицата " (1952) – роля, за която получил втора номинация за " Оскар ", и Винсент ван Гог в " Жажда за живот " (1956), където получил третата.

Независимо от триумфите си Кърк в никакъв случай не получил признанието, от което като че ли се нуждаел най-вече – това на татко си. По време на пътешестване до Амстердам, с цел да посети родственици и близки, се срещнал с татко си. Намерил го в бръснарския салон, където разменили единствено две-три думи. На въпроса на Кърк дали татко му е гледал " Шампион " той дал отговор с " да ". На въпроса харесал ли му е също промрънкал " да ". Така със грубост и индиферентност татко му прекъснал вечно връзката посред им, което измъчвало Кърк през целия му живот.



За разлика от връзките с татко му, тези с майка му били прелестни. През 1955 година Кърк Дъглас основал нещо нечувано за един артист, а точно лична продуцентска компания, наречена на името й –Bryna Productions. Същата компания продуцирала и едни от най-успешните му функции в " Пътища на славата " (1957), " Викингите " (1958) и " Спартак " (1960). " Когато мисля за майка си, която не можеше да чете и написа, крепостна селянка от Русия, си припомням момента, в който я взех с лимузина и я заведох на Таймс Скуеър, където спряхме колата, с цел да й покажа голям билборд, на който пишеше " Брияна показва " Викингите ", мама сподели " Америка – каква прелестна страна! ". Това евентуално изяснява за какво в най-хубавите функции на Кърк Дъглас ( " Пътища на славата ", " Самотните са смели ", " Спартак " ) героят постоянно отхвърля да одобри нещата, каквито са, и се бори за смяна и правдивост.

Кърк Дъглас е бил женен два пъти. От първия си брак, който е траял осем години, има двама сина – Майкъл Дъглас и Джоел Дъглас. През 1954 година се дами за Ан Байдънс, с която са дружно към този момент 62 години. Имат двама сина – Питър Дъглас и Ерик Дъглас.

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР