Кардиологът д-р Пламен Дунев, който работи в Монтана и София

...
Кардиологът д-р Пламен Дунев, който работи в Монтана и София
Коментари Харесай

Лекар и пациент от Монтана станаха герои във филм за сърдечната недостатъчност /видео/

Кардиологът доктор Пламен Дунев, който работи в Монтана и София и неговият пациент Бойко Страхилов станаха герои в Националната акция „ Живот със сърдечна непълнота “ на Института за здравно обучение. Хора от разнообразни градове споделят по какъв начин се е трансформирал животът им след слагането на диагнозата и по какъв начин се оправят със болестта дружно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„ тежките “ пациенти, които лекарите са имали в своята процедура. Всяка от историите е снимана във видео, в което вземат участие лекари и пациенти. Доверието посред им, самодисциплината, медицинските открития – това избавя болните и им дава вяра за естествен живот.
На прага на Новата година Бойко и брачната половинка му Камелия потеглят за Германия – с очаквания и фантазии за добър живот за тях и децата. И не подозират, че единствено след два месеца ще чуят думите: „ може да чакаш за ново сърце “.
„ Започнах да се запъхтявам, да кашлям, не можех да дремя, тъй като щом легнех, се задушавах. Чудех се какво става с мен, стопирах цигарите и кафето. Целият бях цялостен с вода, не можех да се движа. Беше ми доста, доста зле “, спомня си Бойко. Търси помощ от лекари в Германия, върви на няколко прегледа, само че продължава да се усеща зле. А час за нов експерт му дават за след няколко месеца. Тогава брачната половинка му споделя – иди си в България и търси доктор там.
Почти по неотложност той се озовава в кардиологичната болница Сити Клиник "Свети Георги “ – Монтана. Налага се да влезе в болница и да остане няколко дни там.
„ Проведохме интензивно и нападателно лекуване, и още по време на престоя си той смъкна към 20 кг от арестуваната вода “, спомня си доктор Пламен Дунев. Лекарят признава, че ще направи всичко допустимо, само че в случай че медикаментите не оказват помощ – може да бъде включен в листата за трансплантация и да чака ново сърце. Което не всички дочакват.
За благополучие, вярната терапия връща Бойко към живота.
„ Вече всичко е наред, даже децата видяха, че той спи добре “, споделя брачната половинка Камелия. А доктор Дунев признава, че без дейното присъединяване на пациента, триумфът е неосъществим.
„ Бойко е доста порядъчен пациент и резултатът е налице “, споделя той. А Бойко не стопира да благодари на своя доктор и на Бога, в който откровено има вяра.

Сърдечната непълнота (СН) е съществено хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква задоволително кръв, с цел да отговори на потребностите на тялото. Сред най-често срещаните аргументи за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни недостатъци, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на зной и мощна изнемощялост могат да лимитират работоспособността на пациентите или способността им да правят нормалните си ежедневни действия, което води до обществена изолираност, тревога и меланхолия. Сърдечната непълнота заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови болести. Около 50% от пациентите умират до 5 години след слагане на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни даже от редица ракови болести, а обществото към момента счита рака за най-опасен.
В България със Сърдечна непълнота живеят към 150 000 души, които са диспансеризирани при персонален доктор или кардиолог. По данни на НЗОК в област Монтана болните са близо 5500 души. 90% от тях са на възраст над 65 години. Всяка година лечебните заведения в региона регистрират близо 2500 хоспитализации във връзка на СН.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР