Карантината у нас при случай на заразяване с коронавирус ще

...
Карантината у нас при случай на заразяване с коронавирус ще
Коментари Харесай

По разпореждане на Борисов карантината при коронавирус вече ще е 10 дни

Карантината у нас при случай на заразяване с ковид ще бъде понижена от 14 на 10 дни. Това заяви министър председателят Бойко Борисов в Брюксел, където през днешния ден се организира вторият ден от постоянното съвещание на Европейския съвет.

"Най-после имаме един общ проект за деяние против COVID-19 от Европейската комисия. Но съгласно мен сме закъснели. Трябваше да го създадем още през юли, а не в този момент в под паника дейности доста от страните членки да подхващат ограничения и да се стига до разнобой в дейностите ", съобщи министър председателят.

Борисов означи, че с останалите евролидери са подчертали върху предварителната защита против разпространяването на ковид, в това число на носенето на маски. "Спазването на отдалеченост е вторият извънредно значим фактор. Третият е дезинфекцията ", посочи министър-председателят. И добави, че в случай че се ползват написаните от Министерството на здравеопазването условия в заповедите, няма да се постанова да се подхващат каквито и да било други ограничавания.

Премиерът моли към отговорност и самоконтрол на жителите на публичните места. И изрази увереност, че децата би трябвало да вървят на учебно заведение и че е значимо да се пази психологичното здраве на хората. В този подтекст Борисов е разпоредил на министъра на опазването на здравето и на министъра на образованието да подхващат нужните дейности. "Разпоредил съм и да понижат карантината на 10 дни. В момента лекарите тестват колкото е належащо, по тази причина дневно страната харчи над 120 000 лв. за проби ", изясни той.

Преди дни беше въведено още едно облекчение. Отпадна условието кантината да се анулира единствено след негативен резултат от PCR тест.

По-рано през днешния ден, по време на петъчния парламентарен надзор, отрасловият министър Костадин Ангелов уточни, че здравните управляващи са уверени в дейностите си по време на епидемията, а страната ни е обезпечена откъм болнични кревати, здравна инсталация и медикаменти.

От Българска социалистическа партия пък настояха да се актуализира Националният проект за подготвеност за грипна зараза. По искане на социалистите в Народното събрание на 23 октомври ще се организира обсъждане за ковид.

Междувременно у нас беше регистриран нов връх от 914 новозаразени за последното денонощие. За миналите 24 часа са били направени 6324 PCR теста. 14,5% от изследваните са позитивни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР