Карамелизиран лук и телешки бульон, неустомият вид, вкус и аромат

...
Карамелизиран лук и телешки бульон, неустомият вид, вкус и аромат
Коментари Харесай

Ако е супа - нека е френска лучена!

Карамелизиран лук и телешки бульон, неустомият тип, усет и мирис на запечено сирене в композиция с твърдостта на коричката самун – тази кулинарна „ компания ” споделя истории, нали? А те са с начало още във времената на Римската империя, от когато стартира известността на лучените супи. Следва спирка във френския кралски двор и историята за това по какъв начин известната ни през днешния ден рецепта хрумва на 

Тук ви предлагаме рецепта, за приготвянето на която няма да се „ съревноваваме ” с прецизността на професионалните готвачи, които отделят часове, с цел да получат идеален резултат, само че изисква да се въоръжите с самообладание. Усилията и отделеното време обаче ще си костват - уверете се сами.

 
               

Необходими артикули:

50 г масло

1 супена лъжица зехтин

 1 кг лук

1 ч. ч. захар

4 скилидки чесън

2 супени лъжици брашно

250 мл изсъхнало бяло вино

1.5 л телешки бульон

4 - 5 резена франзел

140 г грюер

Начин на подготвяне:

Разтопете маслото със зехтина в огромен тиган с тежка основа. Добавете лука и го запържете под похлупак за 10 минути, до момента в който омекне.

Поръсете със захарта и гответе още 20 минути, като разбърквате постоянно, до момента в който се карамелизира. Лукът би трябвало да стане  златист и да омекне, само че внимавайте да не изгори.

Добавете скилидките чесън за последните няколко минути от времето за готвене на лука, след което поръсете с брашното и разбъркайте добре.

Увеличете силата на огъня и продължете да бъркате, като  постепенно добавяте виното, последвано от телешкия бульон. Покрийте и оставете да къкри за 15 - 20 минути.

Запечете резените франзела и разпределете супата в обособени отнеупорни купички. Във всяка една сложете филийка от хляба и наръсете обилно със сиренето.

Запечете в умерена фурна, до момента в който грюера се разтопи.

 
               

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР